В петък стартира Национална волейболна лига. В Суперлигата сезон 2009/2010 година ще се включат осем клуба – шампионът Левски Сиконко, носителят на Купата ЦСКА, Марек Юнион Ивкони, Пирин Балканстрой, ЛукОйл Нефтохимик, Арда, Монтана и завърналият се в елита Славия.

„Отличните резултатите на националния отбор това лято и бронзовите медали от Европейското първенство, са резултат от части и от Суперлигата” обяви пред Гонг президентът на Национална волейболна лига Красимир Илиев.

Той коментира и дали световната финансова криза ще окаже влияние на качеството на първеството: „Сезонът няма да е слаб! Моето мнение е, че селекцията в никакъв случай на отборите няма да е лоша. И Левски, и ЦСКА, и ЛукОйл и всички останали ще имат една добра комплектация. И онези, които считаме за аутсайдери може да постигнат изненади както миналата година. Няма как световната финансова криза да не се отрази и на родното волейболно първенство. Въпреки всичко това обаче очаквам един нормален сезон и достатъчно добри мачове, на които да се радваме. Финансовата криза няма да подмине и нас, но дано се справим. Тя ще се отрази върху всичко – селекция, заплащане, бюджет на клубовете и т.н. по-трудно е вече и със спонсорите”.

Осемте клуба от Суперлигата в края на шампионата ще си разделят определена сума пари и няма да има смяна на системата потвърди Илиев: „Всяка година клубовете накрая са си разделяли дадена сума пари, дано и тази да е така. Бюджетът ни със стартирането е с известен дефицит, но в бъдеще с течение на първенството ще съберем необходимото и ще намерим достатъчно спонсори”.

Новото в НВЛ е назначаването на дългогодишния член на Техническата комисия към Международната федерация по волейбол Живко Жечев на поста административен директор. „Всички клубове подадоха заявките си в срок. Формацията е от 15 отбора – 8 в Суперлигата и 7 във Висшата лига. До момента няма проблеми. Национална волейболна лига вече има и директор – Живко Жечев. Надяваме се чрез него да имаме още по-точни и добри правила. Не правим промяна на схемата защото тя се оказа удачна от миналата година. В Суперлигата ще има два турнира между редовните сезони, а ще има и един турнир във Висшата лига. Нещо, което работи добре не трябва да се променя” допълни още президентът на НВЛ Краси Илиев.