Настоящият шампион на България по волейбол при дамите Левски Сиконко призна превъзходството на ЦСКА ден преди старта на решителния ½-финален плейоф. Червените волейболистки приемат сините утре от 17 часа в зала „Васил Симов”, втората среща е в ж.к.Люлин в неделя от 16 часа, а евентуален трети мач в серията, в която се играе до 2 победи от 3 срещи, ще бъде във вторник от 17 часа на 4-ти километър.

ЦСКА бе №1 в редовния сезон, от началото на шампионата няма нито една загуба, а само е дал на съперниците в лицето на Марица два гейма. На ¼-финалите постигна дев чисти победи над столичния Академик.

Левски Сиконко приключи редовния сезон на пето място с актив от 7 успеха и 7 поражения, а се осигури място на ½-финалите след като отстрани миналогодишния финалист Славия.

Старши треньорът на сините шампионки Петър Шопов сподели очакванията си пред Гонг: „Реално погледнато отборът на ЦСКА е по-добър от нашия. Имат по-добри състезателки, които си запазиха от миналата година, а плюс това се подсилиха с националното либеро. По-голям шанс да продължи напред има ЦСКА, но това не значи, че ние сме се прибрали. Ние трябва да си защитим титлата и ще направим всичко възможно да го постигнем. След многото продажби на наши волейболистки в чужбина преди сезона и малкото хора, на които можем да разчитаме, бе нормално да не бъдем на същото ниво сега. Имахме шанс да завършим на трето място през редовния сезон, но загубата от Локомотив София в последния кръг ни прати на пето. Ние сме сега в добра спортна форма. Мачовете със Славия и победите ни се отразиха добре и бяха добра подготовка за ½-финала срещу ЦСКА. Времето ще покаже дали сме в оптимално ниво на игра. Божа работа е в колко мача ще се определи финалиста от нашата двойка. Надявам се ние да победим ЦСКА, но ще бъде много трудно”.

„Надявам се да вземе първия мач като домакини и да запишем победа. След това ще гоним втори успех, за да не се стига до трета среща”- пожела си наставникът на червените Атанас Петров и продължи: „Определено дебри Левски – ЦСКА сме свикнали да гледаме на финала на първенството, но сега Марица и Локомотив не са по-слаби. Очаквам и финалът сега де е много интересен. Отборът на ЦСКА тази година не само е по-добър, но и синхронизиран по постове тази година. Играта на младите състезателки е много по-постоянна. ЦСКА е гръбнакът на националния ни тим за девойки, който стана четвърти в света. Играем по-стабилно и заради натрупаното самочувствие на Световното. Много ни помага и националното либеро Мария Филипова. Успяхме да запишем доста силен сезон – без загуба до момента, но плейофите са мачове с друг заряд. На тази фаза всяка грешка се наказва. Миналата година така се получи, имахме много контузии, но сега всичките ми момичета са здрави. Сега имаме загубени два гейма и те са след отпускане, тъй като не може през цялата година да печелиш с по 3:0. Прогнозата ми е да си спечелим серията срещу Левски без значение с какъв резултат. Най-важното е да отидем на финал. Това, че може да има нов шампион е положителен показател за българския женски волейбол, има равностойни клубове, претендентите сега са няколко”.

Другата ½-финална двойка е Марица (Пловдив) – Локомотив (София). Утре от 17:30 часа в зала Лаута е първата среща, реваншът в неделя от 18 на стадион Локомотив в столицата, а за вторник от 17:30 часа при необходимост отново под тепетата е насрочен третият мач.

Плейофът за бронзовите медали ще се играе до две победи от три мача на 13, 15 и евентуално на 17 март. Финалите за шампионската титла обаче са до три победи от пет мача на 13, 14, 16 и евентуално на 17 и 19 март.

Миналият сезон Левски Сиконко спечели златните медали, като на финала надви с 3:0 победи Славия и така стигна до първа титла при жените от 2003-та година насам, а също така постигна златен дубъл и с Купата на България.