Националният селеционер на женския волейболен състав на България Иван Сеферинов изрази мнение, че Румъния е основният ни съперник за Европейското първенство през 2017 година. Специалистът каза още, че класиране за първенството в Азербайджан и Грузия е основната цел пред нашия тим. 

На волейболистките ни предстои квалификация за Евро 2017, която е в два турнира. Първият от тях е от 16-и до 18-и септември в столичната зала „Христо Ботев“. Вторият е веднага след това от 22-и до 24-и септември в Пятра Нямц (Румъния).
България е в една предварителна група с Румъния, Швейцария и Черна гора, като само първият от класирането след двата турнира получава директна квота за Европейското догодина. 

„Започнахме подготовка за квалификацията в началото на август. Първоначално в състава бяха 16, сега са 14 волейболистки. Нямаме здравословни проблеми. Подготовката мина на много добро ниво. Имаме добър колектив, който е способен да спечели и трите мача, които ни предстоят след три дни“, продължи селекционерът.

Относно контроли по време на подготовката Иван Сеферинов заяви, че е доволен от изиграните мачове.

„Изиграхме три мача с Белгия, отбор, който играе в първа група на Гран При. Успяхме да спечелим и трите мача. Това за мен е много добър резултат. След това изиграхме още три мача с Испания. Спечелихме първите две срещи и загубихве третата с 2:3 гейм. Общо взето съм доволен, защото особено в първите мачове имах възможност да видя абсолютно всичките 16 състезателки и да направим правилния подбор“.

Относно противниците в предстоящата квалификация Иван Сеферинов заяви, че определя Румъния като основен съперник за първото място: „В първия мач излизаме срещу Швейцария. Отбор, който не го познаваме. От два дни водим статистика и виедо-наблюдения. Игрее грамотен волейбол, но въпреки това смятам, че би трябвало да го победим. Вторият ден от квалификацията играем с Черна гора, чийто тим вчера победи Гърция с 3:1 гейма в контрола. Един сериозен противник. Но за сметка на това, в първия ден играят Черна гора и Румъния и ще имаме възможност да ги видим, да ги заснемем и да се подготвим за тях. Румъния е един отбор, който се представи доста зле по време на Европейската лига. След това се направиха рокади, смениха треньора и има нови състезателки. За мен лично е почти непознат отбор. Все пак имам представа, наблюдавах среща от преди десетина дни, контрола с Франция. От предишните титулярки са останали само две опитни състезателки. Определям Румъния като главен съперник за първото място в квалификацията. Затова сме сложили мача с румънките последен. Те също ни определят като основен съперник, затова и на втория турнир в Румъния отново са сложили директния ни двубой последен“, допълни Иван Сеферинов.