Националният селекционер на женския волейболен отбор на България Иван Сеферинов даде откровено интервю пред Гонг, където говори за предстоящите квалификации за Световното, както и разкри някои специфики около работата му начело на тима.

В понеделник, 21 август, в 5.30 часа сутринта националките се събират на Летище София, като летят в 7 часа за Холандия, където ще се проведат световните квалификации. България ще спори за квота на шампионата от 22 до 27 август в Ротердам с домакина Хорандия, Словения, Белгия, Чехия и Гърция. от 22 септември до 1 октомври пък е Европейското в Баку, където сме в група с действащия еврошампион Русия, Украйна и Турция. 

„Момичетата са напълно готови и не само, че са готови, ами желанието е на 100 процента, за да направят добро класиране за Световното“, започна Сеферинов.

Тренировка на Иван Сеферинов

източник: Инес Павлова

„Нямаме оплаквания. Важно е да съхраним основните състезателки, за да изиграят най-важните мачове в турнира. Това са четвъртият и петият мач – срещу Белгия и Холандия. Надявам се последният мач да е без значение за нас“.

„Това, което работим сега, е първият мач със Словения. Ще се опитам там да съхраня част от основните състезателки, защото във втория ден се изправяме срещу Чехия. Надявам се след първия ден нещата да се изяснят“, добави специалистът.

Що се касае до проверките срещу Русия, волейболният специалист анализира: „Първият ден, когато момичетата искаха да се докажат, играхме наравно с момичетата на Русия. Уговорката бе двата мача да играем по 4 гейма. На следващия ден загубихме. Руснаците бяха много мобилизирани, а при нас имаше успокоение. Аз исках всички да играят, за да видя как ще стане съхраняването и разместването в по-слабите мачове – имам предвид двубоя със Словения и този с Гърция“.

Тренировка на Иван Сеферинов

източник: Инес Павлова

„Усеща се желание да се иде на Световно. Нашето ръководство на Българската федерация по волейбол обаче не бива да се задоволяваме само с класиране на Световно и Европейско. Трябва да се помисли за програма, която да ни изведе до призовите места. Сериозно отношение към състезателите трябва. Не говоря за женския отбор, а общо за мъже и жени. Националният е не само витрина да се покажат, но и начин да получат удовлетворение – подготовка, добра грижа и най-вече финансово заплащане“, добави Сеферинов.

На въпрос дали са обещани премии при класиране, Сеферинов сподели: „Говорено е като на сватба. Обещания много, но е видим дали ще има изпълнение“.

„Нашата цел е да се класираме на Световното, за да отпадне товарът, който носим“.

„Не се чувствам комфортно – не е лесно да угодиш на звезди с прекалено много претенции и цялата история сега е да запазим добър колектив, и да постигнем целта си. Всяка една е по-запозната и способна да даде наставления как да се готви отборът, но в крайна сметка достигаме до споразумение“, каза за финал Сеферинов.