Александър Попов е един от новите членове на Управителния съвет на БФВолейбол, който беше избран на 13 март, когато Любо Ганев оглави федерацията. Освен това специалистът от години е не само треньор, но и мотор на всичко случващо се в ЦСКА. Попов даде интервю пред официалния сайт на БФВолейбол.

ЦСКА успя драматично да победи Дунав и да се класира в първата осмица. Какво означава това за клуба?

С оглед финансовото ни положения и на ситуацията, в която се намира ЦСКА, е голям успех. Но от друга страна мястото на отбора е точно там – сред най-силните. Изключително важно е за нашите състезатели. В състава на ЦСКА над 80 процента да млади момчета. Те ще успеят да натрупат опит сред най-добрите и така ще се развият. Затова казвам, че успехът над Дунав от огромно значение за „червения“ клуб.

А какви са шансовете в първенството?

Още преди двубоите с Дунав поне 90 процента от тези, които твърдят, че разбират от волейбол, не ни даваха шансове. Опровергахме прогнозите. Ние сме ЦСКА и се борим за честта на емблемата. Не мога да дам прогноза какви са шансовете ни. Знам, че няма да се предадем. Трудните последни години ни калиха във всякакви ситуации. Младите момчета не са минали през тези водовъртежи на съдбата, която се струпа върху ЦСКА. Но знаят, че сме се измъкнали и че няма да се оставим.

Звучите оптимистично...

Така е. Освен спортният ни успех, можем да се похвалим и с друг. Той е доста неочакван и става въпрос за развитието на зала „Васил Симов“. За никого не е тайна, че имаме финансови трудности в поддържането и въобще с функционирането на комплекса. В тази зала са изковани 55 титли за мъже и жени, но последните години събра много напрежение. Благодарение на новия президент Любо Ганев имаме значително по-добра комуникация с Министерството на спорта. Преди два месеца неочаквано намерихме финансиране от наши приятели и започнахме да реновираме залата. Направихме съблекалните и първия етаж като цяло. Министерството на спорта даде разрешение и искам специално да благодаря на Красен Кралев. Именно той разреши ремонтът, който вече е факт. Това е първата стъпка за спасение на зала „Васил Симов“. Смея да твърдя, че този комплекс е с най-славно минало в цяла България. Надявам се да е и с още по-бляскаво бъдеще.

Какво още трябва да се направи тук?

Ремонтирахме неспортната част от залата. Търсим финансиране и се надяваме на помощ от министерството за игралната площ. Това е много важна стъпка за бъдещето на волейболния ЦСКА. Нека „червените“ – мъже и жени, имат дори нов дом. Без значение дали е на същото място или в близост до комплекса. Независимо от превратностите на съдбата ЦСКА е най-големият волейболен клуб на България и единствен развива всички възрастови групи при мъже и жени. Това е огромна отговорност, но е и непосилно да се справим сами. Аз в никакъв случай няма да се предам.

Бяхте поканен от Любо Ганев в Управителния съвет. Как върви съвместната работа?

С общи усилия направихме промяната в българския волейбол. Любо е президент, има нов управителен съвет. Голямата промяна ще е, когато започнем истинската реформа на волейбола. Още не му е дошло времето, все пак властта се смени преди няколко месеца. Аз държа и ще изисквам реформи. Те трябва да са в правилните моменти, но са задължителни. България е спортна нация и трябва нашите състезатели да имат най-добрите условия.

България ще е един от домакините на Евро 2021 за жени и на световното за младежи. Какво означава това за държавата?

Огромен престиж. Европа знае на какво сме способни, ние българите. Доказали сме се на всякакви нива. Колкото и да е трудно, на нас ни дават домакинства. Надявам се, че скоро ще започнем и да печелим турнирите.