Европейската волейболна конфедерация взе окончателно решение относно случая на ЛукОйл Нефтохимик – шампионите остават в евротурнирите, продължават без служебна загуба, играят първо като домакини.

Специално за Гонг, изпълнителният директор на БФ Волейбол Станислав Николов сподели решението на CEV, което бе получено преди малко в централата: „Двубоят между полския Ресовия Жежов и българския ЛукОйл Нефтохимик от 1/8-финалите на Чалъндж къп ще се играе. Въпреки първото отлагане на гостуването на бургазлии в Полша, невъзможността заради мъгла да пътуват за гостуването, ЛукОйл Нефтохимик продължава в надпреварата и няма да получи служебна загуба. CEV определи нови дати на двата мача, като размени гостуванията. Първата среща ще бъде на 30 януари в зала Младост в Бургас, а реваншът на 5 февруари в Жежов. В Полша ще се играе при необходимост Златен гейм, при евентуално размяна на по една победа.”

След поредица от преговори между CEV, БФВ и двата клуба, шампионите запазват възможността си да се борят за призово място в европейския турнир.

„Приемаме решението, въпреки че губим правото се да сме домакини на срещата реванш. Дано докажем, че сме по-добри и се класираме за финалите,” коментира за Гонг мениджърът на ЛукОйл Нефтохимик Огнян Томов.

От БФВ и НВЛ, в лицето съответно на изпълнителния директор Станислав Николов и вицепрезидента Людмил Найденов, съобщиха, че шестте най-добри отбори от мъжкото ни първенство ще участват на турнира от 9 до 13 февруари в зала Универсиада. Надпреварата ще се казва „Купа Атаро клима”. Мачовете ще бъдат всеки срещу всеки в пет дни. Новото е, че точките от срещите ще се зачитат и в родното първенство от Суперлигата на НВЛ.