Искът на Георги Градев към Българската федерация по волейбол за отмяна на съществуващия трансферен правилник бе допуснат от Върховния административен съд. Мениджърът съди родната централа, претенциите и фактите са разгледани, допуснати и до 30 дни се очаква решението. Няколко са насоките в иска – най-главното е отмяна на трансферните такси при издаване на сертификат от федерацията за игра в чужбина с размер до 10 000 евро.

В момента около 150 български волейболисти (мъже и жени) играят зад граница.

Делото е прието от деловодството на съда с под номер 1111. Съдиите на първа инстанция са приели иска за разглеждане, взели са всички доказателства и ще оповестят до месец решението си. Вчера в съдебната зала са застанали адвокатите на БФВ и Георги Градев, както и прокурор.

Другата нормативна промяна, която иска агентът, е премахването на ограничението за трансфер в чужбина на играчи под 21 години.

Годишно БФВ от такива сертификати събира по 100-150 хиляди евро според Градев.

„Всички волейболисти ще спестят по 10 хиляди евро и ще могат по-лесно да играят в Европа!” - коментира мениджърът.

Според Градев това противоречи на законодателството на Европейския съюз и по-точно правило „Босман” във футбола за свободен трансфер. „Не може една организация да ограничава свободното движение на играчи. Това ограничава правото на труд, единствената правилна административна и разумна такса е административната”, каза Градев.

Ако Върховният административен съд в България отмени правилото и събирането на трансферна такса, то това решение трябва да влезе в сила и в останалите 22 страни членки на Европейския съюз, което ще бъде голяма промяна. Международната федерация автоматично трябва да отмени таксата си от по 2000 евро.

При евентуален положителен за него изход от делото Градев обяви и втората си стъпка: „Ще инициирам подписка за свикването на Ново извънредно Общо събрание и смяна на ръководството на БФВ.”