Как се печели и как се губи в спорта и на какво ни учи това в живота – на тези и други въпроси отговориха европейският шампион по волейбол с отбора на Испания Рафаел Паскуал и неговият треньор в ЦСКА Александър Попов. Двамата спортни мъже бяха ВИП гостите в „Ники Кънчев Шоу”.

Как сте днес?

Рафаел Паскуал: Благодаря, добре! А ти, Ники (смее се).

С какви настроения и чувства дойде в България?

Р.П.: С много добри чувства.

Сашо, откъде го намерихте? Сигурно президентът на ЦСКА Сашо Георгиев е в основата на това....

Александър Попов: Господин Георгиев финансира тези неща, не може да ги намери. Всичко във футбола, баскетбола, волейбола е толкова глобално, че не е толкова трудно да се намерят играчи, ако имаш финанси. На нас ни трябваше такъв състезател като Рафа – най-накрая участник в Шампионска лига, реализирал потенциал след 14-15 години суша. Освен с постигнатото в България, да можем и по света да се гордеем и със селекция. Другият ни чужденец Филип Майо е доста добър, но като човек чуе, че е от Кения, веднага ти идва едно наум – кой в Кения играе волейбол? А лесно можехме да обясним кой е Рафа Паскуал, на всеки. Да, наистина, Рафа е на преклонна възраст – на 38 години, но има харизма... Трябваше ни такъв тип звезда световна.

Поздравявам ви!

А.П.: Сигурно ще стигне разговора ни до неудачното ни участие в Шампионска лига, от шест мача да не победим не е най-хубавото нещо. Въпросът спортно за нас е, че се надявахме на нещо по-добро, но отгласът за нас в Европа, че ЦСКА може да си позволи такава звезда, това е хубаво.

Той помага ли ти?

А.П.: Естествено, той всичко знае на волейбола. Той е професионалист и помага, хардуоркинг.

Рафа, готов ли си да станеш треньор на Левски? ЦСКА си имат треньор, Сашо не го даваме в следващите десет години (смее се).

Р.П.: Не, абсолютно не.

Разкажи ни за европейската титла, това беше уникален ден. Аз бях в Мексико, на острова на изкушението с много красиви дами, но въпреки това се интересувах. В един и същи ден – на 25 или 26 септември – играеха Испания и Русия – вие ги бихте на волейбол в Русия, те ви биха на баскетбол в Мадрид.

Р.П.: От 20 години съм в националния отбор и не харесвам думата „невъзможно”. И винаги съм мечтал да сме на първото място на Световно. Това беше уникално.

Какво мислите за представянето в Шампионската лига? Моята оценка отстрани – аз идвах да гледам мачовете – много добре мина.

А.П.: Тежко ни беше, защото тръгнахме с амбиция и като новобранци и медиите, и ние взаимно се заразихме с оптимизъм, който в спорта като че ли не е печеливш. Просто трябваше и се надявам в бъдеще да гледаме по-разумно на тези събития. С голям ентусиазъм, но когато направихме една-две загуби, разбрахме, че ще бъде трудно, това ни посмачка. Смея да твърдя, че най-добрите ни мачове въпреки че ни победиха в тази Шампионска лига, бяха с Ираклис - и там, и тук. Не сме играли в слаба група, играли сме в силна група. Имахме силни моменти, но не можахме да спечелим мач. Но това ще ни въоръжи с още повече амбиция.

Рафа, твоето мнение за мача какво е?

Р.П.: Трябва ми малко време да вляза във форма. Продължавам да помагам, но не е важен отделният играч, а всички в отбора.

Представяте ли си каква лудница беше в студиото на "Ники Кънчев Шоу" – италианецът Лео от Big Brother превеждаше на испанеца Рафаел Паскуал в компанията на нашето момче Сашо Попов. Целия разговор с ВИП гостите на Ники Кънчев можете да чуете в прикачените аудио файлове.