Схемата по провеждането на волейболната ни Суперлига е по български патент – на Национална волейболна лига. Това разкри за Гонг шефът на НВЛ Краси Илиев. По новите правила от всички мачове през двата полусезона и плейофите се излъчва само шампион. Класирането по-надолу, носителите на сребърните бронзовите медали и останалите тимове се прави според подреждането от редовния сезон.

„Системата е справедлива, логична и правилна. Някои казват, че е сбъркана, но си е наша – на НВЛ. Патентът е наш! По тази система се постига една справедливост. ЦСКА си бяха шампиони и през редовния сезон, спечелиха и плейофите. Доказаха, че са най-добрите. Системата ни за плейофите е такава, че отбор, който не е играл добре може да получи по-предно класиране. Затова решихме, че ще се играе само за шампионската титла. Имаше доста опоненти на правилото, но за мен е логично”, каза за Гонг Краси Илиев.

„В момента се изработват купата за титлата, медалите и индивидуалните призове. Те ще бъдат връчени в първия ден на Купата на България на 29 април. Заслужава си да ги видят повече любители на волейбола. Марек ще вземат сребърни медали, а ЛукОйл – бронзови. Тимовете ще си получат и премиите – 15 000, 10 000 и 5 000 лв. от тази нормално протекла волейболна лига. Предварително бяхме решили награждаването да бъде в по-друга обстановка. Вариантът е добър, защото ще стане пред осемте най-добри родни клуба, второ – пред повече публика, а и Варна като волейболна столица на България заслужава да види една такава церемония, въпреки че може да бъде направено в залата на ЦСКА”, каза още шефът на НВЛ.

„Не съм наясно за третия ти тим в евротурнирите и дали имаме потвърждение за неговото участие. Дано имаме повече отбори и Дай Боже тим в Шампионската лига. Въпреки че участие в Европа е в тежест, но се обиграваш и показваш българския волейбол на всички на Стария континент. Случи се логичното. ЦСКА заслужено спечели титлата. През целия сезон червените играха много добре. Съперникът им за титлата ЛукОйл Нефтохимик също бе добър, но има по-къса скамейка. Последният мач бе хубав, но част от играчите тежаха, може би заради дългия шампионат. Залата бе пълна, аз дори чаках 15 минути, за да вляза. Това означава, че се увеличава интересът към волейбола”, каза пред Гонг Краси Илиев.