Първа победа в евротурнирите постигнаха волейболистките на Славия. Белите носителки на Купата на България биха австрийския Фабасофт Линц с 3:0 гейма (26:24, 25:22, 27:25) в първи мач от втория кръг на Чалъндж къп.

Пред 150 зрители в зала Христо Ботев, двубоят започна лошо за Славия. Австрийките поведоха с 7:0, 9:1, 14:8, но изравняването дойде при 20:20 след добра игра на Вяра Хаджимоскова и Кристина Йорданска. В оспорваното надиграване към края, основна роля имаха Александра Делчева и новият-стар капитан Хаджимоскова, която взе гейма след ас за 26:24 точки.

През втората част белите бяха по-добри, въпреки грешките при организацията на играта. Техническите прекъсвания бяха при 8:6 и 16:11, а Славия поведе с 2:0 гейма след 25:22. При почивката либерото Юлия Аброскина пожела от съотборничките си да играят с усмивки.
Момичетата на Мирослав Живков имаха надмощие и през началото на третия гейм, като поведе със 7:4 след три поредни аса на преквалифицираната като разпределител Ася Динова. Волейболистките от Лин обаче се организираха и чрез китайското си попълнение Ма Ли Хуа обърнаха за 8:7 и 16:13. Игралата миналия сезон във Франция Хаджимосково атакуваше успешно, въпреки проблемите през центъра. Равенството бе при 19:19 и след оспорвана игра точка за точка, Александра Делчева затвори гейма с точка за 27:25, а с това Славия взе мача с чистото 3:0 гейма за 69 минути игра.

Любопитно бе, че тимът, който е трети в австрийското първенство, в София не игра с играч на поста либеро. Далида Верниер, която е либеро в местния шампионат сега бе в зона 4 и успешно се справи с атаките, завършвайки с 12 точки. Китайката Хуа бе най-резултатна с 16 точки.

За Славия 18 точки реализира Вяра Хаджимоскова, Александра Делчева и Кристина Йорданска добавиха по 9.

Реваншът е през следващата седмица в Австрия, като белите ще търсят победа, но при загуба с какъвто и да е резултат, ще се играе нововъведения в турнира Чалъндж къп „Златен гейм”, който ще определи тима, продължаващ в третия кръг, където ще срещне победителя от срещите между хърватския Шибеник и румънския Пиатра Неамт. Феновете на Славия организират екскурзия, за да подкрепят любимките си не само със знамена, но и гласовитост.

Последното българско участие при жените в евротурнирите бе през 2003 година, когато Левски Сиконко с треньор Мирослав Живков, подкрепен и с доста волейболистки от ЦСКА, срещна немски тим.

„Победата е крачка напред за израстването на Славия. Първа победа в Европа след дълги години. За мен е емоция. След тегленето на жребия, очаквахме да бъде лесно, но не стана така. Те са по-опитни във волейболните елементи, а ние дадохме повече амбиция, хъс и потенциал. Ключово бе пречупването в първия гейм. Всяка една австрийка може да играе на поста либеро, но тук заложиха на атаката заради ръста ни. Австрийското първенство не е слабо. Важното е, че издържахме. В реванша също няма да е лесно, особено с този Златен гейм. Успехът ще засили колективизма в тима ни, но трябва да направим още много. Вяра и останалите могат много повече и имат потенциал. След Ваня Вълканова ми е много тежка на поста разпределител”, сподели пред Гонг след победата наставникът на Славия Мирослав Живков.

„Много съм щастлива след победата. Надявам се да продължим в третия кръг на Чалъндж къп. В първия гейм започнахме със страх, пренавити и предпазливи, но се поотпуснахме и спечелихме и то с 3:0 гейма, което е добър резултат. Славия е моят отбор, чувството е необяснимо. С белите искам да постигна най-големите си успехи, както в българския шампионат, така и в евротурнирите”, коментира щастливата Вяра Хаджимоскова, която се завърна на Овча Купел, след сезон във Франция, а на турнира за Купата на България получи наградата на Гонг за „Мис Турнир”.