Президентът на италианския вицешампион Тренто Диего Мосна и шефът на Българска федерация Волейбол инж. Данчо Лазаров имаха нарочна среща в САЩ миналата седмица, където се проведе Конгресът на Международната федерация по волейбол FIVB, информираха от БФВ. Мосна, който не е участник в конгреса, пътува до Анахайм, като използва тази възможност, за да се види с нашия представител и вицепрезидента на БФВ Иван Тодоров.

На срещата са присъствали и президентът на Италианската федерация по волейбол Карло Магри, както и вицепрезидентът на Европейската конфедерация Ренато Арена. Петимата са обсъждали въпроси от взаимен интерес на двете федерации, сред които е и съвместната кандидатура за домакинство на Европейското първенство през 2015 година.

Сред повдигнатите въпроси е било и бъдещето на Матей Казийски. Както е известно, бившата звезда на националния отбор на България и настоящ състезател на Тренто отказа да играе за държавната селекция. По правилниците на FIVB, играч, който започне състезание на националния тим и откаже да го довърши, може да бъде санкциониран с лишаване от състезателни права до 2 години.

Българска федерация Волейбол към момента не бе предприемала никакви действия – писмени или устни, нито е афиширала желание или идея да активира тази възможност и да спре правата на Казийски. Въпреки това, шефът на Тренто се срещна с Лазаров в САЩ. Именно след срещата с Мосна и в знак на толерантност към колегите си от Италианската федерация по волейбол, както и за да бъдат прекратени всякакви спекулации по случая, още в петък, 21 септември, г-н Лазаров поръча да бъде подписан трансферният сертификат на Матей Казийски и той ще може да играе за клубния си отбор през новия сезон 2012/2013 г.