Президентът на Добруджа 07 Веселин Велев даде интервю за новия формат на волейболната Суперлига за мъже и амбициите на клуба от Добрич за новия сезон.

- Господин Велев, какво да очакват феновете на волейбола в Добрич - и като амбиции на клуба, и спрямо новия формат на Суперлигата, който явно предполага по-голяма интрига от началото до края?
- Очаквахме с интерес какво ще бъде крайното решение за формата на Суперлигата. И не само ръководителите на клубовете, състезателите и треньорите - феновете също се вълнуваха. Форматът вече е ясен. Логично, сред представителите на клубовете имаше и "за", имаше и "против" промяната. Съвсем нормално е да бъде така. Но за мен специално, а и за нас като клуб е важно генерално да гледаме в една посока. Затова и още предварително казах, че какъвто и формат да бъде приет, "Добруджа 07" застава твърдо зад решението. За мен това е правилно - да изказваме мненията си, но и да се съобразяваме с решенията и клубовете да вървим заедно напред. Форматът на Суперлигата с две осмици ще е интересен. Очаква ни нещо ново и интригуващо. Ще има предизвикателство за щабовете на клубовете да се напаснат към новата схема на игра, но волейболните хора сме адаптивни и ще го направим. 

На феновете им липсва волейболът. Поради ранното прекратяване на първенството тази липса се усеща. Вижда се и в социалните мрежи, разбирам го и от разговори - директни или индиректни, в които феновете се интересуват живо какво се случва в нашия клуб, кой ще бъде треньорът - той вече е ясен, кои ще бъдат новите състезатели. Активната фенска маса, която за радост ние имаме, очаква с нетърпение старта. И съответно - да пълним отново залата, както е било винаги. Затова очаквам наистина голям интерес - и заради новия формат, и заради факта, че волейболът липсва на хората.

- Вече обявихте завръщането на Миро Живков на треньорския пост? Да очакват ли феновете още радостни новини и около състава на Добруджа 07?
- Да, Миро Живков ще бъде треньор. Той е познат на волейболната общественост, бил е при нас и успехите на клуба се свързват с неговото присъствие, с неговата работа. Безспорните му качества ни накараха тази година да се обърнем отново към него и се радваме, че той прие. В състава се връщат познати имена, които нашата публика обича. Състезатели, които са били в Добрич и са доказали своите възможности. А още повече са работили с Миро Живков и се познават отлично. Това са Венцислав Рагин, Денис Чавдаров и Георги Манчев. На финала сме за привличането на още един класен състезател. Със сигурност ще бъде много приятна изненада за феновете такова име да бъде в нашия отбор. Разбира се, има още няколко позиции, които трябва да бъдат допълнени, за да се окомплектова отборът. Миро Живков работи и в тази посока, и съответно за доокомплектоване на щаба.

- Каква е конкретната цел на Добруджа 07 за новия сезон в Суперлигата?
- Целта, която сме си поставили, е попадане в четворката. Финалите за титлата са евентуална следваща наша цел. Защо не да се превърнем и в приятната изненада в първенството. Въпреки че имаме отбор, който притежава достатъчно класа, Нефтохимик и Хебър разполагат с много по-голям бюджет и съответно са безспорните фаворити, но имайки предвид треньора и хората, които привличаме, мисля, че може да бъдем фактор в Суперлигата. И съм убеден, че всички ще се съобразяват с нас.

- Колко важно е за град като Добрич да има отбор в Суперлигата по волейбол? Какви трудности срещате след пандемията и кой ви помага да ги преодолявате?
- Смятам, че волейболът като колективен спорт е изключително важен за Добрич. Няма друг колективен спорт, в който градът ни да има представител на най-високо ниво. А и през годините трябваше да се доказваме като клуб и организация, за да може пък нашата общественост да повярва в това, което правим, и да ни подкрепя. Благодарение на това се появи и фенклубът, който работи активно за издигането на авторитета на волейболния клуб Добруджа 07. Но, разбира се, нашата работа би се превърнала в усилия напразно, ако нямаме спонсори и съмишленици, които да ни помагат. Защото разходите за издръжката на отборите всяка година нарастват. Ние сме благодарни на всички, които са ни помагали през годините. Въпреки че в обстановката, завладяла целия свят, ни отпаднаха няколко спонсора, ние съумяхме да направим така, че да формираме бюджет и да развиваме концепцията за отбора. Спонсори има, но и всеки е добре дошъл да бъде част от отбора ни в тези трудни времена. За радост, имаме подкрепата и на общината. Благодарни сме им, че оценяват работата, която се върши в клуба и приноса на волейбола за Добрич и за хората. 

- Как оценявате първите стъпки на новото ръководство на Национална волейболна лига?
- Качеството на хората, които са в ръководството на Национална волейболна лига, е безспорно. Аз съм абсолютно уверен, че те ще намерят точния и правилния път. За начина на работа, амбициите и желанието на тези хора бих казал следното - волейболът го очаква добро бъдеще. Както казах - хората са важни и в случая качеството им е безспорно, но за мен е важно всички заедно да работим за изграждане на структури при подрастващите. Имаме ли структура, която подсигурява кадри, нивото на волейбола в България със сигурност ще нараства. Необходима е методика, необходимо е обучение на треньорите, които се занимават с подрастващите, необходима е и помощ на клубовете, които развиват такава дейност. Това е нашият общ път напред.