Три дни остават до началото на 68-мото волейболно първенство на България при мъжете. Осем отбора ще спорят в елитната Суперлига, а 7 във Висшата. Общо 9 национала са част от шампионата, който стартира на 16 октомври. Есенният редовен сезон ще завърши на 22 декември, пролетният ще започне на 9 януари и ще приключи на 25 април.

Всеки кръг ще има мач на седмицата, който ще бъде задължително в петък от 17:30 часа. Всеки клуб от елита ще изиграе между 36 и 41 мача, а като се прибавят срещите от плейофите и Купата на България стават 37-46 мача. Първенството ще има същия награден фонд, както миналата година.

Ще има и няколко турнира между сезоните, като този на осемте най-добри Атароклима е в зала Универсиада от 15 до 22 ноември. Отново ще има и турнир в два или три града, като те още не са избрани, но като дати е заложено на 24-28 февруари и 5-7 март.

Наставниците на клубовете от елита се събраха преди обед, като на срещата с журналисти отсъстваха представители на Левски Сиконко и наставникът на ЛукОйл Нефтохимик Северин Димитров поради здравословни причини. Крайният срок за картотекиране е четвъртък, като до момента само ЛукОйл Нефтохимик е внесъл документите си и е регистрирал всичките си играчи. На срещата присъстваха вицепрезидентът на НВЛ Людмил Найденов и новият административен директор Живко Жечев.

Ето какво казаха треньорите преди старта на сезон 2009/2010 година:

ЦСКА и старши треньорът Александър Попов: „Може би само според мен това първенство ще бъде по-слабо от спортно-техническо естество. Просто се направиха много трансфери, като девет волейболисти вече не са при нас. Интересът към шампионата обаче ще бъде също толкова голям. Ние сме нов отбор и независимо дали с юноши или звезди, акцентът ни е същият – възможно най-нагоре. Финансовата криза влияе на финансирането, но ще се справим. Щом правим картотеки за Шампионската лига, значи сме помислили за финансовото обезпечаване. В противен случай ни чакат големи глоби.”

Марик Юнион Ивкони и помощник треньорът Христо Райчев: „Целта ни е да сме фактор в първенството. В състава ни има промяна защото сме без отишлия в Тренто Цветан Соколов и двамата играещи в Австрия Стефан Стоянов и Иво Кендеров. Новината покрай нас е привличането на бившия национал Петър Атанасов – Салатката. След като игра и стана шампион на Испания с Теруел, а през лятото бе масажист на националния отбор, с който стана 3-и на европейското първенство. Финансовото ни състояние е стабилно и няма сътресения заради спонсора ни Юнион Ивкони.”

Пирин Балканстрой и старши треньорът Мирослав Живков: „Продължаваме да следваме политиката на круба да налагаме собствени юноши. Взехме две момчета от Славия. Дано Пирин е фактор в първенството, което ще е завързано. Финансирането ни е същото както и през миналия сезон.”

Славия и наставникът Стефан Демерджиев: „Радвам се, че Славия се връща в елита след 3 години във Висшата лига. Има хляб в младия ни състав, трябва да дадем шанс на момчетата. Млади и доказани имена ще работят заедно. Дано има феърплей в Суперлигата и отборите да се запазят здрави. Ще се справим с парите.”

Монтана и екснационалът и настоящ треньор Петър Узунов: „Ние сме млад отбор с качества. Трябва повече да работим. На нас програмата ни е най-тежка, но с повече мачове ще се обиграем. Искаме за се класираме на 5-6 място в Суперлигата.”

Арда и дългогодишният наставник Иван Халачев: „Запазваме състава си, като взехме и двама нови състезатели. Това са разпределителите Константин Митев и Ивайло Илиев. Очакваме да се представим по-добре от миналата година. Ние сме на изцяло общинска издръжка, но ще се оправим с парите, които имаме. Подготовката ни мина добре, защото както знаете почти всичките ни играчи са активни участници в турнирите по плажен волейбол.”