Неочаквана подкрепа получи българския национален отбор преди старта на 20то юбилейно издание на Световната лига 2009. Пранди за първи път ще изведе отбора в официален мач в 20,40 местно време или 3,40 българско. В зала „Суидад Депортиво” Матей Казийски и компания ще имат подкрепата на не малка българска агитка, а също така и на изненадващ гост от Русия.

Снощи помощник треньорът Камило Плачи бе сюрпризиран след тренировка, когато в хотела го очакваше кондиционният треньор начело на руския национален тим, който начело на руския национален тим изведе „сборная” до успехите в Лигата и на Олимпиадата.

„Не очаквах такава подкрепа”, заяви Плачи. Самият специалист пък заяви: „Мачовете Куба - България ще са нещо изключително интересно в световен мащаб, дойдох от Русия специално, за да видя какво ще направи Камило заедно с Пранди и как ще продължат да трупат успехите”.

Всички български волейболни национали са здрави и точно в 11 часа кубинско време ще направят лека тренировка в специалната зала, където прозорци няма. С общо четвърто занимание в прашното съоражение Силвано Пранди ще вземе решение относно двете въпросителни, които има за титулярната шестица.

Сигурните: разпределител - Андрей Жеков, център - Христо Цветанов, посрещач - Матей Казийски, диагонал - Владимир Николов, либеро - Теодор Салпаров. Дилемите пред Пранди: Вторият център – Светлозар Иванов или Красимир Гайдарски и кой да бъде втори посрещач – Тодор Алексиев или Методи Ананиев.

Първият мач от 20-то издание ще бъде със сигурност труден, важен и напрегнат дебют за Силвано Пранди. Без основни играчи, неудобен, доста подмладен противник и с мощна подкрепа.

В състава на Куба волейболистите са между 15 до 32 години, като средната възраст е 22 години.

За феновете в България началният час със сигурност е доста неприятен, но за капитана довечера Андрей Жеков и останалите български национали местното време е доста добра новина, заради топлината, задуха и влажността и високите температури през деня в Хавана.

Момчетата се радват на закуска на уникални кубински фрешове от манго, папая и други,. Най-голям фурор прави фрешът от диня. Витаминозните плодови бомби са от най-любимите на българите.

Букмейкъри и специалисти дават трудно начало на България с леко предимство на Куба. За последно през 2006 в Хавана нашите стартираха с загуба 2:3 после биха с 3:0. Дали и довечера това ще се повтори и дали Професора ще стартира с отличен, ще разберем в ранната съботна утрин.