"Срещу Италия имаше подобрение на играта в някои моменти спрямо срещата с Япония, но за мен окончателно след този мач стана ясно, че основният проблем, който имаме, е с изпълнението на начален удар. Сервисът е наш голям проблем, трябва да работим. И аз ще направя всичко, за да се справим с това, защото ни тежи много." Това заяви селекционерът на България Силвано Пранди след загубата с 1:3 от Италия в последната ни среща във Варна от Волейболната лига на нациите.

"Второто, което трябва да направя със сигурност, е да започна да стабилизирам основния състав, основната ни шестица. Смятам, че това също постепенно ще започне да ни дава спокойствие. Това обаче е възможно да стане, след като се завърнат Виктор Йосифов и Теодор Салпаров. Първият - с отличните си качества като център, вторият - като посрещане и спокойствие, което може да ни даде, със сигурност ще бъдат част от стабилизирането, което искам да видя." 

"До момента не подготвяхме един основен отбор, а работихме с широка група от играчи - някои от тях трябваше да се възстановят, да си починат - включваме ги един по един в основния състав. Не смятам, че сме в специфичен момент, в който да трябва да се намираме в определена форма. За мен не е важно в момента да сме в оптимална форма, а когато дойде наистина важният - олимпийската квалификация.

Днес като цяло съм по-спокоен спрямо мача срещу Япония. А дали времето ще ни стигне, за да имаме искания от мен облик до олимпийската квалификация - аз поне смятам, че ще стане. Имаме достатъчно време. А това дали ще я спечелим, за да се класираме за Олимпийските игри, преди всичко зависи от това какви способности ще имаме ние. Към настоящия момент обаче аз съм спокоен, че имаме време да изградим нашия отбор такъв, какъвто трябва да е", добави Пранди.

В понеделник българският отбор тръгва отново на дълъг път - този път към Бразилия, където предстоят сблъсъци срещу домакините, Русия и Германия. "Заминаваме за Бразилия с двама разпретелители, тъй като обстоятелствата го налагат. Искам да дам малко почивка на Тодор Скримов, който има определени физически проблеми, а игра във всички мачове до този момент. Също и на Ники Пенчев, който си има чисто личен мотив - знаете, че очаква да стане баща. Това са обстоятелства, с които трябва да се съобразя и не виждам особен проблем", обясни Силвано Пранди.