27 годишният Ясер Портуондо ще подпише договора си с ЦСКА във вторник. Избягалият от родната си Куба волейболист вече направи първа тренировка с червените в зала „Васил Симов”, но се видя, че не е на 100% във форма. Участвалият в 60 мача за Куба 197-сантиметров играч има парафиран предварителен договор със шампиона и носител на Купата на България. Портуондо, който от 2007 година до сега живееше в Италия с паспорт на бежанец, ще бъде картотекиран от ЦСКА за мачовете от Шампионската лига. Тези дни той ще премине и медицински прегледи, а финализирането на трансфера му ще бъде факт на 26 октомври.

 

Както Гонг писа на 22 май 2007 година Ясер Портуондо избяга от националния отбор на Куба докато бе във варна два дни преди срещите от Световната лига. Тогава той с Райдел Ромеро Пой напуснаха лагера на тима си и отпътуваха за Италия. На Апенините двамата изтърпяха забраната си да играят, но миналия сезон официално се включиха в тима на Рома, като заедно с българския национал Виктор Йосифов спечелиха първото място и купата на Серия А2. И докато Пой остана съотборник на Йосифов, Портуондо пристигна в София, за да облече екипа на ЦСКА.

По време на тренировката продължила два часа и половина на 4-ти километър, Ясер показа част от възможностите си. Видно бе, че има какво да наваксва в подготовката, но и направи няколко не лоши атаки. Най-често той се обръщаше към националното ни либеро Теодор Салпаров, който му превеждаше и обясняваше стила на ЦСКА, тактиката и представяше бъдещите му съотборници. Червените сега са с двама волейболисти повече освен онези, които ще играят в Суперлигата и Шампионската лига като новото попълнение от Латвия Валтерс Рама, Николай Иванов, Ивайло Стефанов, Евгени Иванов, Даниел Пеев, Стоян Самунев, Владислав Александров, Светозар Иванов, Теодор Салпаров, Филип Майо, Георги Манчев, Антон Василев, Теодор Тодоров, Иван Колев и Иван Крачев. Да поддържат форма с тима на Александър Попов тренират Смилен Мляков, който отново ще потегли към Иран и играч на Монтана.

„Дойдох тук защото искам да играя. Искам да съм част и от Шампионската лига. Знам за България и от времето, когато играх тук Световна лига” бяха част от думите на Портуондо пред очакващите го множество журналисти. Кубинецът освен испански говори и английски, като от времето когато бе във Варна е запазил двете обици на ушите си.