Сериозен брои полицаи и пожарникари от Самоков и София белязаха първия мач от финалите на мъжкото волейболно първенство в „Арена Самоков”, в който лидерът от редовния сезон и претендент ЦСКА победи настоящия шампион Левски Сиконко с 3:0 гейма (25:19, 25:15, 25:20) за 65 минути.

Охранителите и органите имаха наистина значително присъствие около и в залата, вероятно като поука от последния мач на червените от Шампионската лига. Униформените бяха обградили със загражденията официалните входове, заели ключови места в съседство на залата и бяха по 4-5 човека на всеки вход.

За разлика от вече споменатия мач на ЦСКА с полския Ресовия обаче, за сметка на полицията, феновете бяха далеч по-малко - на половина. Червените привърженици, предвождани от Дучето с организирани екскурзии до Самоков, заеха един от секторите и постоянно пееха любимите си песни. Единици обаче бяха хората по трибуните със сини шалчета. Половината от седалките в Арена Самоков останаха празни и съоръжението изглеждаше празно в сравнение с изгледа му в предишните си домакинства на волейболни мачове.

При такава посещаемост концентрацията на волейболни звезди бе голяма - Димо Тонев с анцуг на националния ни отбор на повече от 20 години, завърналият се преди 48 часа от Италия национал Валентин Братоев, класиралият преди ден и половина младежите ни на Европейско първенство без загуба в квалификациите Николай Желязков, Георги Петров, мениджърът на националите Евгени Генчев, бащата на Матей Казийски – Илиан, цялото ръководство на БФВолейбол, на НВЛ и т.н.

Александър Попов не направи промяна на обичайните си титуляри, залагайки на Николай Иванов, Стоян Самунев, Теодор Тодоров, Владислав Александров, Ивайло Стефанов, Филип Майо и либеро Даниел Пеев.



Пламен Христов, който пък стана шампион, но с жените на Левски миналата година, сега се опитва да запази златните медали в синия лагер, в които обаче има много непознати за всеки фен имена. За неочаквано стигналия до тази финална фаза на Суперлигата тим на Сиконко излязоха: Георги Братоев, Теодор Богданов, Василий Петров, Венцислав Георгиев, Александър Симеонов, Симеон Александров и либеро Владислав Иванов.

Съдии на срещата бяха Борислав Поборников и Ивайло Иванов, а оценител – Константин Тюфекчиев.

В началните минути първенците от Левски Сиконко, които за първи път играят в залата в Самоков и обстановката им е непозната, стояха добре, но след 3:3 и блокада на капитана-разпределител Николай Иванов за 4:4, ЦСКА постепенно започна да трупа аванс. Първото техническо прекъсване бе при 8:5 за своебразните домакини в червено, от 3 преднината им стана 5 точки след акция на Ивайло Стефанов за 10:5. втората пауза бе при 16:10, последва блокада на Теодор Богданов за сините и грешка на бившият левскар, а сега армеец Ивайло Стефанов за 16:13. Доста красиво бе разиграването за 18:15, в което имаше продължителност, добри спасявания и пласирания, но най-съобразителен бе новакът в списъка на национали Александър Симеонов. Бившият разпределител и понастоящем посрещач наистина показа с постоянството си при сините, че е заслужил да играе. Той реализира и 16-ата точка за сините, след като преди това реферът Поборников наложи преиграване на една топка. Индивидуалните грешки на младите левскари не можеха на моменти да бъдат компенсирани от ентусиазма им, докато опитните волейболисти в червено с отборна помощ стигнаха до 22:17 оттам през 22:19 за 25:19 с ас на Филип Майо и поведоха с 1:0 гейма.



Втората част бе с още по-категорично превъзходство на спечелилите всички турнири за сезона до сега играчи на ЦСКА. След като Иванов и компания дръпнаха с 5:1 и 6:2, първото техническо прекъсване дойде при 8:5 и бе последвано от нова точка в актива им. Пасивът на защитаващите титлата си съотборници на Богданов, стана още по-голям, след като Филип Майо атакува успешно за 12:7, след това 13:7, Стефанов направи 15:8, а Теодор Тодоров – 16:9. Владислав Александров пък се разписа за 19:11, след което Пламен Христов извади Симеон Александров, пускайки Велислав Йонев. При 21:12 за своите Попов даде почивка на плеймейкъра си Иванов, сменяйки го с Георги Манчев, Майо допълни актива си с успешни атаки при 23:14, сините сбъркаха начален удар и бързо ЦСКА затвори частта с 25:15, а с това поведе с 2:0.

Между втория и третия гейм на сантиметри от полето слезе Валентин Братоев, който се опита да съживи с напътствия за по-освободена игра екс-съотборниците и брат си. Вальо на няколко пъти се провикна: „Хайде, играйте с усмивка!”.



Напътствията му не бяха особено резултатни защото Левски не успя да се противопостави достатъчно и след като не успя да задържи равен резултат, а постоянно бе в ролята на догонващ (6:3, 8:5, 12:9, 16:12, 18:14, 20:16 за червените), в края на мача след 23:19 и грешен сервис на Венцислав Георгиев, ЦСКА взе гейма с 25:20 с ас на Владислав Александров и така би с 3:0 гейма, и поведе в серията за титлата с 1:0 победи, без да е дал мач на сините през сезона.

Най-резултатен в мача бе Филип Мейо с 20 точки, а за Левски по десет точки реализираха Симеон Александров и Александър Симеонов. Утре от 17:30 часа е втората среща. Играе се до 3 победи от 5 мача, като следващите дати са 18, 19 и 21 април.