Подготвя се книга за волейболната слава на Перник, съобщи на БТА нейният автор Стефан Сергиев - изследовател на спорта в региона и бивш председател на Миньор.

Тя е посветена на 65-годишния юбилей от първата републиканска шампионска титла на женския волейболен отбор на Рудничар /Перник/ и 60 години от спечелването на първата републиканска шампионска титла от мъжкия волейболен отбор на Миньор.

Книгата се пише със съдействието на големия български волейболист Тодор Симов. В първата си част тя представя хроника на волейболната слава на Перник, като разказва за най-важните изяви на волейболните отбори, съществували под името Торпедо, Рудничар и Миньор.

Мъжете седем пъти са печелили титлата републикански шампиони, а жените шест пъти.

Втората част на книгата представя галерия на волейболната слава. В нея с визитни картички са показани заслужилите майстори на спорта, майсторите на спорта и заслужилите деятели.

Над 150 снимки припомнят вълнуващи моменти от волейболната игра. За първи път ще бъдат показани медалите, спечелени на финала за купата на европейските шампиони през 1965г. в Брюксел.

С факсимилета ще бъдат представени отличията от световни и европейски първенства на пернишки волейболисти, извоювани с националния отбор.

Книгата ще бъде около 250 страници.Очаква се до две седмици да бъде завършена. Творбата ще бъде представена официално в навечерието на честването на 85-годишния юбилей от обяваването на Перник за град.