Капитанът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов ще излезе с екипа на Ираклис довечера от 19:00 часа срещу Пирин Балканстрой Разлог във втория полуфинал на традиционния международен турнир за „Купа Пирин”.

Гибона пристигна по обед с новия си стар тим в Банско, където са настанени отборите, след като снощи шампионите на Гърция официално представиха новия си състав и спечелената преди два дни Суперкупа на страната пред феновете в Солун.

Преди месец тимът на Любомир Герасимов и Ираклис завършиха 2:2 гейма в проверка в Гърция. Вероятно вицеевропейските клубни шампиони за 2006 година ще бъдат без капитана си Андрей Краварик, който има проблеми с менискуса и ще бъде опериран.

В първия полуфинал на надпреварата, организирана от Община Разлог и „Балканстрой” от 17:00 часа в зала Септември ще се изправят черногорският Будванска Ривиера Будва и Динамо Букурещ. В черногорския тим следващия сезон ще играят двама българи – националът Христо Цветанов и Красимир Стафанов. Другите чужденци в състава на Йошко Миленкоски са бразилецът Виктор Габриел Гонкалвес и австралиецът Люк Камрбел.

В Динамо Букурещ отново се подвизава бившият волейболист на ЦСКА Кристиан Цитигой, който е съпруг на бившата националка Радостина Рангелова.

„Тази година отборът ни Пирин Балканстрой не участва в евротурнирите, затова Европа дойде при нас в Разлог. Ираклис е един от най-силните тимове на Стария континент, а този сезон една от звездите им ще бъде Пламен Константинов. Днес той ще играе за първи път в нашата зала. Ираклис е неизменен участник в европейската Шампионска лига. Дойдоха и други известни родни волейболсти – Христо Цветанов и Красимир Стафанов. Те са част от вицешампиона на Черна гора Будванска Ривиера. Тимът от Будва и Динамо Букурещ този са част от втория по сила турнир в Европа - Купата на Европейската волейболна конфедерация (CEV Cup). Организацията ни е отлична, феновете ще видят качествени мачове и шоу. Подготвяме и още изненади”, коментира президентът на ВК Пирин Балканстрой Костадин Калоянов.

Ден преди старта на „Купа Пирин” домакините изиграха контрола с Будванска Ривиера. Пирин победи с 3:0 гейма (25:23, 25:22, 25:18), като това бе своеобразен сблъсък между двама от центровете на националния ни отбор - Любомир Христов срещу Христо Цветанов. Христов днес има рожден ден и на сутрешната тренировка почерпи съотборниците си с бонбони.

„Най-хубавият подарък за неговия 24-ти рожден ден ще бъде победа довечера срещу Ираклис”, каза наставникът на Пирин Любомир Герасимов.

Христо Цветанов сподели, че никой не му се е обаждал или търсил през последната седмица, когато Мартин Стоев обяви, че е в разширения състав за Световната купа в Япония от 18 ноември до 2 декември. Центърът бе изключен от националния отбор за Европейското първенство в Русия, където България зае осмо място.

Тази сутрин се разбра, че Пирин Балканстрой ще тренсферира трети български волейболист в полското първенство. Александър Крайнов се договори с Пломиен Соснивиец Катовице, където изкара двудневни проби. След като игра в Левски Сиконко и Турция, бронзовият медалист от миналата година с Пирин Крайнов ще замине за Полша.

Освен него Любомир Герасимов няма да може да използва и новия чужденец в състава Кирил Красневски. 19-годишният играч от Беларус няма да бъде картотекиран за първата фаза на Национална волейболна лига, като ще тренира и трупа опит в Разлог. Ръководството на бронзовите медалисти от последните два сезона обмисля да подаде документи за българско гражданство на Красневски. Така за Пирин ще играят двама чужденци – венецуелският разпределител Франсиско Сотелдо и Михаил Вуре – бивш младежки национал на Беларус.


Програма на турнира за „Купа Пирин 2007

26 септември – сряда
17:00 часа – Будванска РивиераДинамо Букурещ
19:00 часа – Пирин БалканстройИраклис

27 септември – четвъртък
17:00 часа – мач за 3-4 място
19:00 часа – финал

28 септември – петък
17:30 часа – приятелска среща Пирин БалканстройДинамо Букурещ

Пърна информация, състави и програма на турнира за „Купа Пирин 2007” може да намерите в бюлетините на сайта www.balkansport.eu.