Лично президентът на Европейската волейболна конфедерация Андре Майер със своя заместник Ян Кронек и президента на БФВ Данчо Лазаров връчиха девет плакета на част от играчите и треньорите на националния отбор през 1957 година, които на демонстративен турнир в София по време на генералната асамблея на МОК спечелиха първото място на надпреварата, с която дебютира волейболът в олимпийското семейство.

Треньорите Димитър Еленков, Митко Димитров и живите играчи Димитър Захариев, Янко Оташлийски, Никола Лечев, Димитър Шойлев, Илия Асенов, Тодор Симов и Васил Господинов получиха плакетите за личен принос в олимпийското признание на волейбола по време на Генералната Асамблея на Балканската Волейболна Асоциация в София.

Деветимата си припомниха лятото на 57-а година, когато при триумфа на стадион „Васил Левски” в демонстративен турнир по време на 57-та сесия на МОК. Това е първият турнир, след който волейболът официално става част от летните Олимпийски игри. След което 25 хиляди са искали да ги носят на ръце до площад „Света Неделя”.

Ветераните бяха видимо развълнувани от срещата, жеста и подаръците.

Тодор Симов каза: "Имаме сребро и бронз от Олимпиада. Призовавам и пожелавам на настоящия ни отбор да вземе онова, което нямаме – олимпийското злато в Пекин".

Проф. Димитър Шойлев сподели: "Всяка епоха си има своите герои. Ние бяхме през 50-те, героите на настоящето са Пламен Константинов и компания. И 50 години след демонстративния турнир в София съм горд, че съм част от този отбор. Няма да забравя 25-30-хилядната публика. Тогава играех бос, но спортът не е здраве, сега не мога да вдигам лявата си ръка, с която забивах тогава, не мога да ходя, но съм готов, ако националите ни станат олимпийски шампиони, лично аз да ги нося на ръце. Убеден съм в големия български успех в Пекин".