Българска федерация волейбол (БФВ) отличи треньори за приноса им към успеха на националния отбор на България за мъже под 17 години и спечелването на сребърни медали от Европейското първенство 2023 в Подгорица (Черна гора). Почетните плакети получиха 19 специалисти, които работят в клубове от страната и чиито състезатели бяха част от състава, воден от селекционера Десислава Величкова това лято. Самата тя също бе сред наградените днес.
 
"С днешното събитие ще стартираме една дългосрочна инициатива на Българска федерация по волейбол за оценка на високия принос на клубните специалисти в успехите, постигнати от нашите национални формации. Това са хората, вкарали в залата и запалили тези талантливи момичета и момчета по нашия спорт. Това са и хората, които работят с тези състезатели в по-голямата част от годината и от чиито усилия и труд зависят резултатите на всеки един национален треньор", откри церемонията Давид Давидов, вицепрезидент на БФВ.

волейбол награждаване

източник: БФВолейбол

Със заслуги за спечелването на сребърни медали от ЕвроВолей 2023 за мъже под 17 години са следните специалисти (по азбучен ред): Александър Рашков, Андреа Буратини, Асен Методиев, Васил Василев, Велизар Пашов, Виктор Карагьозов, Георги Димитров, Десислава Величкова, Калоян Стоянов, Марияна Димова, Мирослав Илиев, Мирослав Милев, Невен Нешев, Николай Хаджииванов, Петър Колев, Росица Василева, Станислав Георгиев, Теодор Богданов и Тони Илиев.
 
На церемонията присъстваха вицепрезидентът на БФВ Давид Давидов, председателят на Комисията за детско-юношески волейбол Евгени Иванов, главният координатор на националните отбори Николай Иванов и административният директор на БФВ Станислав Николов. Те наградиха треньорите, като към плакетите имаше и подарък – треньорските помагала "Ние играем волейбол" и "Ръководство на треньора по мини волейбол". След това БФВ даде и официален обяд за присъстващите.
 
"Благодарим ви, че сте дали старт на тези талантливи деца в нашия спорт, приковали сте вниманието им и сте го задържали. Продължавайте да си вършите работата със същата страст и ентусиазъм! Надявам се да имаме близка връзка и съдействие от вас и за предстоящите предизвикателства! Може да разчитате на нас като организация и партньор", допълни Давидов. 

волейбол награждаване

източник: БФВолейбол

България е домакин на Европейско първенство за мъже под 18 години през 2024 г., като на него ще ни представя именно съставът, който тази година стигна до второ място в Европа и първо на Балканското първенство за възрастта.
 
След церемонията бе проведена и работна среща между треньорите, които работят с национални състезатели към момента. Целта е тези срещи да станат по-регулярни и да бъде създадена и прилагана обща методика на подготовка, подпомагаща работата на националните селекционери.
 
"Благодарим ви за работата, която сте свършили дотук – обърна се към треньорите и Николай Иванов. - Смятаме, че трябва да има по-често подобни срещи, както и да е организираме мини лагери за състезателите. През изминалата година имахме възможност да правим кампове и видяхме реалната полза от тях. Виждахме едни по-мотивирани състезатели, които даваха всичко, на което са способни при повикването си в нациноалния отбор. Смятаме, че тази практика работи и ще продължим в тази посока, защото виждаме ползата от нея."