Българската федерация по волейбол се присъедини към БФС и много от футболните ни клубове в несъгласието си с готвените рестрикции на лотарийните игри в България.

В отворено писмо от БФВ написаха:

"ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ

МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

Г-ЖА МЕНДА СТОЯНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ В НС

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ В НС

Г-Н ПЕТЪР КЪНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПОИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ТУРИЗЪМ В НС

Г-Н ДАНАИЛ КИРИЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТАПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ В НС

Г-Н ХАСАН АДЕМОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ТРУДА,СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

 

О Т В О Р Е Н О П И С М О

ОТ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ ПРОТИВ ВНЕСЕНИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ПРЕДВИЖДАЩИ РЕСТРИКЦИИ НА ЛОТАРИЙНИТЕ ИГРИ В БЪЛГАРИЯ

Във връзка с инициираните законодателни промени в Закона за хазарта, бихме искали да заявим своята позиция и да се обявим категорично против тях, доколкото същите биха имали пряко неблагоприятно въздействие върху българския спорт и в частност българския волейбол. Нашето становище, относно внесените законодателни промени, имащи за цел да забранят рекламата и разпространението на лотарийните игри е следното:

От предложените промени за забрана на рекламата и разпространението на лотарийни игри ще пострада както държавния бюджет, чрез значително намаляване на приходите от плащаните към момента данъци и такси, които са стотици милиони, така и българския спорт, който си осигурява значителна финансова подкрепа от лицензираните хазартни организатори под формата на спонсорство и дарения.

Бихме искали да обърнем внимание и на факта, че рекламата на хазартни игри не е забранена от законодателството на Европейския съюз, както в България същата е приведена в съответствие с всички негови изисквания и регулации, както и с останалите добри световни практики в тази област. Ето защо считаме, че към момента няма причина да се предприемат законодателни промени в това отношение, и че такива са в противоречие с европейските модели на правна уредба в този сектор.

Свободното разпространение на лотария също е нещо, което не се ограничава, както в Европа, така и по света, тъй като лотарийните игри не се считат за хазарт, който би могъл да доведе до зависимост и проблемно поведение, а са едно достъпно средство за забавление сред хората.

Въпреки сериозната подкрепа на държавата към българския спорт, спортните организации са принудени да търсят и различни източници на допълнително финансиране, особено когато става въпрос за значими международни спортни събития. Лицензираните организатори на лотарийни игри в България са един от основните спонсори и дарители на българския волейбол и благодарение на тяхната финансова подкрепа става възможно организирането и провеждането на голям брой първенства от европейско и световно значение на територията на страната ни. Лотариите подпомагат волейболни състезания от ранга на световно и европейско първенство, реализирането на които не е възможно да се осигури само със средствата, предоставени от държавния бюджет.

Изразяваме своето твърдо несъгласие и с начина, по който се инициират законодателните промени - без да се подложат на обществена дискусия и да се вземе под внимание становището на всички страни, имащи отношение по тях. Видно от внесения законопроект, неговите инициатори не са извършили и изискуемата предварителна оценка на въздействието му, което буди съмнение относно техните намерения.  

В заключение възразяваме и се обявяваме срещу предложените промени в Закона за хазарта, и с настоящето призоваваме същите да не бъдат приемани. Така държавата ще покаже още веднъж, че подкрепя спорта и усилията на всички, които допринасят за неговото развитие."  

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ