Волейболният шампион на България Марек Юнион Ивкони бе подкрепен от спонсорите на опозицията при дебюта си в Европа. Дупничани ще представят страната ни в Шампионската лига, като са в Група Ф заедно с турския Аркас Измир (Турция), Кай Теруел (Испания) и белгийският Нолико (Маасейк). Турският клуб участва във финалната четворка миналата година, когато пък в груповата фаза бе заедно с родния ЦСКА, но и отново с Нолико. Първият мач на тима на Найден Найденов е гостуване на фаворита в потока Аркас в Измир на 24 октомври. Домакинствата си Марек Юнион Ивкони ще играе в Арена Самоков, като дупничани пускат билети на символичната цена от 2 и 3 лева. Първото домакинство в Самоков е срещу Нолико на 31 октомври от 19:30 часа.

Целта на тима е да заеме 3-тото място в групата си, за да получи шанс да продължи в Купата на CEV и така да има повече от 6 евромача за този сезон.

Поне 4-5 от спонсорите, които застанаха зад опозицията на настоящото ръководство на БФВ пък подпомагат финансово Марек Юнион Ивкони за участието му в Шампионската лига. „Доверие“, „Софийска стокова борса“, „Даф“, „Карпет Макс“, „Евроинс“, „Грейт Уол“ и други са фирмите, като част от тях ще присъстват и върху бяло-сините екипи на Тодор Вълчев и компания.

„Благодаря на спонсорите ни. Щастлив съм, че те мислят и за българския клубен волейбол. Шампионската лига е предизвикателство и за мен, и за клуба. Водих националния ни отбор на Летните олимпийски игри, а сега за първи път ще водя клубен тим в Европа. Имаме своите шансове да бием и в трите ни съперника вкъщи. Дано вземем поне 3 победи. Аркас е най-сериозният тим в групата ни, а ние почваме срещу него като гост”, каза на официалната си пресконференция преди Шампионската лига треньорът на Марек Юнион Ивкони Найден Найденов.

„Нямаме желание да кандидатстваме за домакинство на финалната четворка на Шампионската лига. След 4-5 години може и това да стане”, така с усмивка, но и оценявайки реалността каза мениджърът Людмил Найденов. Той допълни: „Благодаря на спонсорите ни, защото за разлика от футболната Шампионска лига, във волейболната са повече разходите от приходите. Имаме не лош отбор. Ако си разгърнем възможностите си, можем да се представим добре и ще защитим името си в Европа. Ще се борим, а поставена конкретна целя нямаме. Нолико и Аркас са много напред от нас. С автобус ще транспортираме нашите фенове и до Самоков, и до Измир например. Нашите привърженици 99% са от Дупница, но разчитаме на публиката и от Самоков, и от страната. Билетите за домакинствата ни ще бъдат по 2 и 3 лева, а в Белгия за двубоите на Нолико например започват от 25 евро”.

Тази година в мъжката волейболна Шампионска лига участват не както до сега 24, а 28 отбора. Те са разделени в 7 групи за общо 84 мача. Победителите от потоците директно отиват в следващата фаза и могат да кандидатстват за домакинство на финалната четворка. 6 от най-добрите втори тима пък също преминават напред. Последният тим, заел второ място в потока си пък получава правото да продължи в Купата на Европейската волейболна конфедерация. Същото право за участие във втория по сила клубен турнир на стария континент взима и най-добрият трети клуб в потоците.

Капитанът на дупничани Тодор Вълчев сподели: „С добра игра можем да направим добро представяне в Европа. За нас това ще бъде да продължим напред в Купата на CEV и след груповата фаза на Шампионската лига. Вече сме почти 100% готови за първия ни мач”.

Любопитно е, че България е на 5-то място по телевизионна гледаемост на мачовете от волейболната Шампионска лига при мъжете. 2 400 000 българи са следили двубоите миналата година, което е 2,6% дял в пийпълметрията. Първото място по този показател е на Русия, а непосредствено преди нас е Италия.

Програма на Марек Юнион Ивкони в Шампионската лига:

23 октомври – Аркас Измир - Марек в зала Ататюрк в Измир

31 октомври – Марек – Нолико (Маасейк) в Арена Самоков от 19:30 часа

15 ноември – Марек – Кай Теруел в Арена Армеец от 19:30 часа

21 ноември - Кай Теруел – Марек в зала Пабелон Мюнисипал Лос Планос в Теруел

4 декември – Нолико Маасейк – Марек в зала Лотто Домо в Маасейк

12 декември – Марек – Аркас Измир в Арена Самоков от 18:00 часа