Развихрилият се съдийски скандал в родното волейболно първенство намери широк отзвук в италианските медии.

Най-големият волейболен сайт на Ботуша volleyball.it, най-тиражният вестник на Апенините „Gazzetta dello Sport” и други колеги отбелязаха с недоумение как националният треньор на третите в света Мартин Стоев поиска да бъде изваден от съдийския наряд 36-годишния рефер Ивайло Иванов за дербито между неговия Левски Сиконко и шампионът ЛукОйл Нефтохимик.

„Невероятно, но факт . . . Стоев сменя съдия на мач” е заглавието на материала в италианските медии. След фактите от неделната среща от родната волейболна Суперлига пише още: „Бившият състезател с италианско минало, който направи България трета и на Световното първенство, и на турнира за Световната купа, показа, че треньорите не са безгласни букви. Заплахата подейства, не само защото Стоев е твърде популярен в България, а защото той изглежда като човек, който може да набие някого. Всеки, който го е виждал на снимка, знае, че той е доста едър.”

Президентът на българската федерация инж. Данчо Лазаров също е цитиран с думите: „Навсякъде има сблъсък на интереси”, четем в горепосочените медии.

Във волейболните новините в Италия има и още една българска връзка – синът на легендата Димитър Златанов – Христо е определен като „Фурията в Серия А1”. 33-годишният българин с италиански паспорт е обявен и за топреализатор на 10 кръг в елитното първенство след 26 точки за своя тим Копра Пиаченца при 3:1 срещу бившия първенец на Европа Сислей Тревизо. Третото място е за Матей Казийски, който реализира 30 точки за Тренто при успеха с 3:2 гейма над Рома.