На свое заседание Съдийската комисия към Българската федерация по волейбол разгледа няколко проблемни случая от ¼-финалите в Националната волейболна лига, женското първенство и поведението на реферите.

С оглед на вписване в протокола, подаване на контестация, плащане на такса в БФС, комисията взе отношение:

1. Спира съдийските права на Борислав Поборников, който ръководи първият ¼-финал между Левски Сиконко и ЦСКА. След оценка под 7, протести от двата клуба, констатирани дисциплинарни нарушения и грешки бе изваден от списъка на действащи съдии.

2. Съдийската комисия остави без санкции, но обърна внимание и изисква в бъдеще по-добро взаимодействие от Петър Харизанов и Ивайло Иванов. Двамата ръководиха втория ¼-финал ЦСКА – Левски Сиконко и комисията отчете двойна грешка от тяхна страна, не добра координация и концентрация вследствие недостатъчна квалификация в ръководенето на мачове от такова ниво.

3. Двамата съдии от Добрич Димитър Вълчев и Стоян Павлов също са наказани с лишаване от съдийски права за един месец, след като на мача Енерджи – Спартак Плевен от женското първенство на 16 март са проявили тенденциозно съдийство. Комисията разгледа всички доказателства след констатацията от плевенчанки. Бе поискано обяснение вследствие, че са допуснали игрови грешки и се изисква от тях по-добра квалификация. Съдийската комисия ще сезира спортно-техническата комисия с контестация, че е възможно преиграване мача Енерджи – Спартак Пл.

4. Съдийската комисия към БФВ изказа предупреждение към съдийската колегия в Добрич за подобряване квалификацията на реферите й.

Представителите на съдийската комисия разкриха пред Гонг, че 6 родни рефери са номинирани да се борят за взимане на 2-та квота от FIUB за придобиване кандидат-международна категория.

Познанията по правилника и английски език ще бъдат направени в полския град Олщик, като българските съдии сами си поемат разноските за 10-дневния престой от около 2000 евро. Условие за това е 3-годишно участие във финалите на първенството в Българяи, висока оценка и взимане на сертификат с най-малко „добър” в Полша.