Според мениджъра на мъжкия национален отбор по волейбол на България Георги Събчев и един от най-изявените ни национали - Христо Цветанов, Благоевград предлага отлични условия за тренировки. Това двамата заявиха на пресконференция днес в Благоевград, където 12 състезатели от разширения състав на националния тим пристигнаха за тренировъчен лагер до 22 април, който е част от подготовката за предстоящата олимпийска квалификация в София.

Отзивите за организирането на финалния турнир за купата на България тук бяха добри и точно заради това избрахме Благоевград, отбеляза Събчев. Помощниците на старши треньора на националния мъжки тим Радостин Стойчев, които работят в България, също са дали подобна оценка, затова е организиран и част от подготвителния лагер тук.

Христо Цветанов каза, че и зала "Скаптопара", и залата на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, където националите тренират от вчера, са подходящи и за мачове от националното първенство, и за международни турнири. Очаква се есента да бъде готова и трета зала - на Американския университет в България, а близостта до София ще направи още по-предпочитан Благоевград за тренировки и волейболни състезания от висок ранг, допълни Събчев.

Георги Събчев съобщи, че за момента не всички състезатели от националния отбор са пристигнали за подготовката. В неделя вечер се очаква да се присъединят волейболистите от отборите на ПиринБалканстрой и Марек Юнион Ивкони, а след финала на шампионата в Италия да дойдат в София и играещите там национали, за да се включат във финалната фаза на подготовката за олимпийската квалификация. След 22 април се очаква да пристигне и старши треньорът на тима Радостин Стойчев.

И Събчев, и Цветанов считат, че напрежението, което съпътства финалните мачове за шампионската титла между отборите на Пирин Балканстрой и Марек Юнион Ивкони няма да се отрази на националните състезатели от тези два тима. 
След неделя, 22 април, се очаква целият национален отбор да бъде комплект, с изключение на някои състезатели от А2 в Италия, които играят най-късно мачове от всички, допълни Георги Събчев.

Предвидено е част от подготовката да продължи в Самоков, за да бъде отборът по-близо до София и зала "Арена Армеец", където ще бъде олимпийската квалификация. Предстоят и четири контролни мача. Първите две са с отбора на Австралия на 30 април и 1 май в зала "Арена Армеец" в столицата, а след 3 май националите ни ще бъдат в Самоков, където в зала "Арена Самоков" на 4 и 5 май ще бъдат контролите със Словакия. Като важна част от подготовката за спечелването на тежката олимпийска квалификация Събчев определи събирането на информация и анализите за изявите и качествата на отборите-конкуренти в тази битка.

Христо Цветанов сподели, че през този сезон почивката за него е била малко повече. Първият полусезон той е решил да остане в България, защото му се е родило второ дете. Вторият полусезон той изигра като състезател в Лион /Франция/.

Христо Цветанов заяви, че във всички мачове от предстоящата квалификация за Лондон българските волейболисти трябва да излязат като на война и с настройка само за победа. Георги Събчев от своя страна изрази убеждението си, че в дните непосредствено преди мачовете ще има еуфория за билети сред феновете на българския национален отбор по волейбол, както е било винаги. "Както във Варна досега, така и в София, публиката ще бъде голям помощник на националния ни отбор", заяви той.