Българските национали бяха видимо притеснени в началото на световното първенство по волейбол за мъже и това доведе до загубата с 0:3 срещу домакина на турнира Полша, заяви селекционерът Николай Желязков.

“Мачът с Полша беше доста по-различен от контролите с Канада от гледна точка на това, че отборът на Полша в момента е един от най-добрите и е световен шампион. Класата е много голяма! Успяха да ни затруднят с начален удар, направиха 6 грешки с 10 аса, това е една преса на сервис, заради което не успяхме да организираме нашата игра. Разликата е в класата между отбора на Полша и Канада, с две думи казано".

"Смятам, че в първия гейм не успяхме да посрещаме на практика. Те изпълняваха такава преса на сервис, че не можахме да организираме атаката си. Успяха да ни блокират след това на висока топка. Впоследствие успяхме да подобрим и нашето посрещане, успяхме и в атака доста по-ефективни и ние да ги затрудним на моменти с начален удар, така че играта ни се подобри. В моментите, в които повеждахме с 2 точки, те вземаха почивка и след това отиваше някой на сервис и с този елемент успяваха да стопяват тази разлика. Класата на състезателите, които те имат и това, което показаха на този елемент, можем само да ги поздравим. Не мога да кажа, че ние не сме направили нещо в случая добре, но при положение, че отива Семенюк и вкарва 4 сервиса по линията в зона 5, единствено можем да му стиснем ръката. Това са ситуации, в които няма какво толкова да говориш за волейбол.

"Първо трябва да можем да посрещаме това ниво на начален удар, за да можем да организираме атаката си. Това е първото нещо, за да успеем срещу САЩ, защото без атака, без добър сайд аут, е много трудно. От там нататък този елемент е много важен, както виждате, така че и началният удар ще бъде много ключов елемент в мача срещу отбора на САЩ. На това ниво е необходимост този елемент да бъде на много високо ниво. Имаме нашите си шансове, според мен, да направим някакъв резултат с отбора на САЩ, с който да успеем да продължим, но ще бъде изключително трудно. Ще трябва да дадем всичко от себе си, няма какво повече.

"Тази вечер предстои да бъде направен ехограф на Тодор Скримов, за да се потвърди неговото състояние, след което утре предстои да направи една тренировка, да видим в какво състояние ще бъде, и живот и здраве, перспективата е да можем да го видим в неделя. Аз лично се надявам да е в състояние да може да играе. Въпросът опира до това дали се е възстановил достатъчно добре или не. Дано всичко е наред!”