Да не повтори фиаското на футболните национали си пожела селекционерът на волейболистите Пламен Константинов. Днес тимът на България замина на триседмично турне в рамките на груповата фаза от Световната лига.

“Да играем добре – само това. Не искам да става така, че на фона на доброто представяне в Полша – на турнира „Вагнер”, да тръгнем с прекалено голяма кошница. Аз го дадох един път за пример – футболистите направиха нещо подобно според мен след победата над Португалия и след това се получиха разочароващи резултати, така че по-добре да не се изхвърляме, но очаквам малко по-проблематични мачове и малко по-проблематична обстановка около отбора. В крайна сметка мисля, че ще има повече напрежение, и това неминуемо ще се отрази на някои състезатели.

С двама дебютанти потегли националният отбор за Калининград, където от петък до неделя предстои първият състезателен уикенд от Световната лига. Сред 14-те на Пламен Константинов попаднаха центърът Алекс Грозданов и посрещачът Трифон Лапков. Двамата са част от новата вълна в националния отбор, като Лапков показа добри неща по време на турнира „Хуберт Вагнер” през май, който България. При разпределителите Пламен Константинов залага на Георги Сеганов и Любомир Агонцев, впечатление прави включването на Розалин Пенчев, по-малък брат на Николай Пенчев. Тази година груповата фаза на Световната лига ще бъде в съкратен вариант – с три състезателни уикенда. В първия такъв нашите срещат последователно Полша, Сърбия и Русия.

“Минусът е това, че няма да играем пред родна публика и да изпитаме емоциите, които успяхме да изпитаме на европейското. Плюсът е, че заминаваме да се борим за финалната шестица. Няма да се прибираме, както знаете, до България, направо от Русия заминаваме за Сърбия, от Сърбия за Америка. Всичко е в рамките на около 20 дена, няма да е нещо кой знае колко дълго. Надявам се да останем здрави и да нямаме контузии, понеже няма да се прибираме до България”, сподели Ники Пенчев

В полет към Москва и Калининград пък премина днешният рожден ден на селекционера Пламен Константинов. Какво си пожела треньорът на заминаване:

“Първо да са здрави всички. Това е най-важното, защото излязоха някои проблеми. Да са здрави най-вече тези, които преминаха оперативна намеса, да се възстановяват бързо, Теодор, Маринков, надявам се да са готови за сезона. А иначе, пак казвам, едно добро представяне и да се върнем с позитивни емоции, независимо дали ще успеем да прескочим или не, да има удовлетворение от играта ни поне. Това си пожелавам”,

След Калининград националите заминават за Белград, а търетата спирка от турнето им приключва в Далас.