Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще реши бъдещето на първенството при мъжете за следващия сезон на следващи заседания, след като бъдат изслушани всички клубове. На базата на това ще се приемат форматите за Суперлигата и Висшата лига.

Има предложение за разширение на Суперлигата, за да не бъдат ощетявани клубове при непредвидената ситуация и принудителното спиране на първенствата.

Владимир Николов, който е президент на ВК Лавски София и член на УС на БФВ сподели следното пред bgvolleyball.com:

"С оглед на тежката ситуация трябва да се намери най-удачната формула за провеждане на първенството. Основна цел ще бъде намаляване на разходите за сметка на увеличаване на качеството. Ако карантината продължи по-дълго, това ще се отрази негативно на всички. Клубовете ще загубят част от финансирането и спонсорите си. Самите фирми-спомоществуватели ще останат без част от приходите си. Това поставя редица въпроси, като основният е колко клуба ще могат да участват в Суперлигата през следващия сезон. Защото определено ще има намаление на бюджетите на много от тях, а индикации за това вече има. Дори големите клубове в Италия изпитват същите затруднения, като според мои приятели повече от половината участници в Серия А ще бъдат с 50% по-малък бюджет за идващия сезон", започна той.

"Смятам, че през изминалите години бе абсолютно излишно Суперлигата да е с 12 участници. Имаме състезатели за максимум 8 отбора. Сега с оглед на ситуацията, да не бъда лош пророк, но поне 10-15 от волейболистите ни, които играят в чужбина, ще бъдат принудени да се завърнат в българското първенство. Поне за година. Това пък от своя страна, колкото и неприятно да е за тях, ще повиши качеството на българския шампионат", продължи Николов.

"Има много и различни варианти за бъдещия формат за елитната ни група. Ето три основни предложения:

Първият вариант е формат с 10 отбора в Суперлигата, което да постигне тези цели. Вторият вариант е формат с 16 отбора, които да бъдат разделени в две осмици. Третият вариант, който за мен лично е най-удачен, ако се гласува за разширяване на Суперлигата, е формат с 16 отбора и разделяне на участниците на Източна и Западна конференция", предлага президентът на Левски.

"Разходите за пътуване и преспиване са съществено перо в бюджета на клубовете, като едно пътуване, например от Разлог до Варна или Бургас отива на 2000 – 2500 лева. При разделяне на отборите на регионален принцип ще бъдат намалени значително тези разходи. Тимовете ще могат да се придвижват до съответната дестинация за гостуване в рамките на деня и ще има оптимални условия за провеждането на мачовете", казва легендата.

"До сега три клуба от Висшата лига са подали заявка за участие в Суперлигата – Ботев Луковит, Берое 2016 Стара Загора и ПСК Локомотив Пловдив.

Бъдещето разделение може да изглежда така:

Западна конференция: Левски, ЦСКА, Славия, Монтана, Марек Юнион-Ивкони Дупница, Пирин Разлог и Ботев Луковит.

Източна конференция: Нефтохимик 2010 Бургас, Хебър Пазарджик, Добруджа 07 Добрич, Дунав Русе, Черно море Варна, Арда Кърджали, Берое 2016 Стара Загора и ПСК Локомотив Пловдив.

При този вариант засега проблем е липсата на осми участник в евентуалната Западна конференция. Но има много клубове от софийския регион. Ето например, да вземем един от тях - Сливнишки герой Сливница. При тези обстоятелства тимът на Сливница няма да има по-значителни разходи за пътуване, отколкото при участието си във Висшата лига, където отборите също са разделени на Западна и Източна група.Всичко трябва много добре да се обмисли преди да се вземе финалното решение за формата на първенствата. Това може да стане в средата на месец май или най-късно до края му.  Колкото по-дълго продължи карантината, толкова повече ще трябва да се свиват разходите. Затова живи и здрави да сме, да се опазим и да се опитаме да изберем най-оптималния вариант с оглед на тази криза", завършва членът на Управителния съвет.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.