Владимир Николов говори обширно за проблемите в съдийството на българския волейбол. На два пъти треньорът на Левски изваждаше своя отбор от полето в хода на сезона.

Според него проблем в съдийството няма, но има проблем със страничните съдии на двубоите, които винаги са местни хора и съответно дават решения в полза на своя отбор.

Заради всичко това Николов е на мнение, че трябва да бъде направена коренна промяна - премахването на страничните съдии и въвеждането на система за видео повторения по подобие на Италия.

"Проблем не бих казал, че има. Смятам, че много от отборите се развиха в първенството. Не мога да кажа същото за българските съдии. Ако преди имаше в България 4 съдийски двойки, които са на топ ниво и обикновено имаш максимум 4 горещи мача на полусезон, винаги може да сложиш топ съдиите на топ мачовете. Само че ако в момента има 4 топ съдийски двойки, в момента имаме поне по 2 сериозни сблъсъка всеки кръг, което прави 22 сериозни сблъсъка на полусезон. Няма как да бъдат обслужени от 4 двойки", анализира Николов.

"Имам предложение - да преминем към това, което се случва в Италия. В Италия не се ползват странични съдии, ползва се видео чалъндж, дава резултати и помага на волейбола. Доказано е, че страничните съдии не помагат, те провокират съдиите да сбъркат. На всеки мач има 7-8-10 решения от байрактарите, които не са уважени от съдиите. Винаги са местни и са задължени да помагат на собствения си отбор."

"Разбира се, байрактарите грешат умишлено. Тяхната работа е да провокират състезателите. Казвам го с ясното съзнание, че отборът ни е гостувал 11 пъти и виждам какво се случва. Двойките съдии според мен, не всички съдии, първи и втори, са на достатъчно ниво затова, което е първенството. Вдигайки нивото, топката лети по-бързо и се усещат вече качествата на съдиите. И като прибавим това, че не получават помощ от байрактарите, мачовете са решени от некомпетентност."

"Смятам, че в момента в българския волейбол не можем да говорим за подкупване на съдии, но нивото на отборите се разви. Всички съдии работят 5 дни в седмицата, съдиите идват, след като са работили цяла седмица, идват да свирят. Решението е видео чек, решението, което ще даде възможност на публиката да се наслаждава още повече. И замяната на байрактарите със система за видео чек."

А относно националния отбор при новия треньор Силвано Пранди, Ниолов коментира:

"Ако искаме да играем добър волейбол, не трябва да се жертва нищо. Облик имаше при стария треньор, сега при новия играчите трябва да свикнат на нови методи. Ако аз взимах решението, състезателите от Лигата на нациите щяха да участват и на квалификациите. Сработването е много важно."

Вижте още подробности във видеото от предаването "Златният гейм" по DIEMA SPORT!