Легендата на българския волейбол Владо Николов даде просторно интервю пред DIEMA SPORT 2, в което коментира защо напусна федерацията, даде мнението си за финала в шампионата между Нефтохимик и Монтана, както и разкри какво ще се случва с родния му Левски, на който е президент. 

Какво сподели Владо Николов, можете да разберете от картината в прикаченото видео. А ето и някои от по-интересните му изказвания по гореизброените теми: 

За сезона на Левски 

Няма как да сме доволни от случилото се. Направихме силно представяне в Европа, но нищо запомнящо се във вътрешния шампионат. ЦСКА ни елиминира и за Купата. Хубавото е, че ако продължим в същия дух на развитие, още следващия сезон ще сме по-значим фактор в първенството. 

Няма да има големи промени през лятото, защото отборът ни е с доста потенциал. Младите момчета натрупаха опит и трябва да играят по-добре догодина. Имаме нужда от един или двама по-опитни, които да дадат сигурност и да покажат на малките как да тренират. 

Някои от тях на 18-19 години приемат за даденост да играят за Левски. На моменти не видях желанието у тях да изорат паркета. Искам да увеличим конкуренцията, за да играят тези, които заслужават, а не само талантливите. 

Ако някои от играчите, играли в Левски или националния отбор досега, не успеят да си намерят добър отбор в чужбина, може да се завърнат при нас, за да създадат необходимата конкуренция. Надявам се, че до края на май ще имаме нов треньор, даже до 15 май. Би било чудесно наставникът ни да е минал през Левски. 

Със сигурност следващата година ще участваме в Европа. Тези турнири носят престиж и точки на България, а така след 2-3 години родният шампион ще попадне в групите на Шампионската лига, а не да играе тежки квалификации. 

За финала между Монтана и Нефтохимик

Монтана игра като отбор с много сърцато представяне. Бяха много близо до това да елиминират тези играчи, които са над нивото на нашето първенство. Говоря най-вече за Ники Николов, аз в един разговор му казах на шега, че ни развали първенството. Той е разликата между победата и загубата, категорично. 

Братоеви са трудни характери, но пък знаят да играят волейбол и имат ниво и опит. Това са все неща от значение. И двамата с игрите си за националния отбор и спечелените купи са от най-силните играчи в първенството. 

Нефтохимик е отборът, който започна с изключително неразумна селекция, но благодарение на финансовите си възможности смениха шестима играчи и изглеждаха по коренно различен начин. Щом могат да си го позволят - браво! На Монтана не им достигна един Ники Николов. Ако той не играеше, щеше да има пети мач в серията. 

Отношенията с федерацията

Със сигурност твърденията, че в другите федерации няма длъжност генерален секретар е невярно. Бих могъл да приема работа във федерацията с друга длъжност, ако това щеше да ми даде възможност да работя за Световното първенство, такава ни беше уговорката. Начинът, по който стана, категорично е неприемлив. 

Това решение беше взето неясно, с недомлъвки. Аз разбрах от журналист за действията на федерацията. Не мога да приема такова отношение. Какво се е говорило и дали съм обидил някого - не знам. Чух дребнословия и абсурдни твърдения. Фактът, че се стигна дотук означава, че нещо има. Това е злободневно и низко. Данчо Лазаров не е говорил с мен. 

Окей, може и да ме чакат във федерацията, но не и на този етап. За мен като спортист и президент на клуб, начинът на връчване на медалите, е липса на уважение. Нищо не пречи да се направи една скромна церемония и хората да бъдат наградени. Това може да стане за 10 минути. За младите момчета, които това е първи медал, ще бъдат поласкани. Получаването им в един плик без елементарна проява на уважение не е окей. 

Определено Евгени Иванов и Мина Николова, която оглавява Лигата, полагат страшно много усилия да имат принципна позиция. Те опитват да подобрят продукта волейбол и за зрителите на NOVA. Те обаче имат доста обективни трудности и те идват от самите клубове, които все още не разбират колко е важно това.