Българската федерация по волейбол отбеляза с тържествена церемония 100 години волейбол в България.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева поздрави ръководството на федерацията по волейбол, както и десетките треньори, състезатели и ветерани, посветили своята кариера и живот на волейбола. Министър Лечева подари плакет на президента Любомир Ганев и благодари на поколенията волейболисти, които утвърждаваха през годините високото реноме на българския спорт и носеха медали от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Министър Лечева гарантира, че волейболът ще има своето бъдеще, а страната ни ще бъде успешен домакин на Европейското първенство за мъже.

ММС
8 снимки

„През този един век плеяда състезатели и отбори защитават цветовете на трибагреника на най-престижните спортни форуми в света. България се гордее с Вашите постижения, от извоюваните от националните ни отбори сребърен и бронзов медал от Олимпийски игри, един сребърен и четири бронзови медала от световни първенства, с осемте отличия от европейски първенства и още много медали от големи състезания, с които доказахте през годините, че волейболът е най-успешният отборен спорт в България, както и един от любимите спортове у нас, който има хиляди привърженици и пълни залите“, каза в обръщението си Лечева.

На празничната галавечеря присъстваха президентът на Република България Румен Радев, президентът Петър Стоянов (1996-2001), президентът на Международната федерация по волейбол (ФИВБ) доктор Ари Граса, президентът на Европейската конфедерация по волейбол (ЦЕВ) Александър Боричич.

Почетните плакети, на които е изобразена специално валидираната за юбилея пощенска марка, бяха връчени от президента на БФВолейбол Любомир Ганев.