Българският национален по волейбол за мъже Валентин Братоев разказа за тежката си битка с коронавируса, която спечели. В "Здравей, България" пред NOVA диагоналът сподели, че е изкарал двустранна бронхопневмония, и че е прекарал цели 11 дни в COVID-19 отделение. Въпреки че е професионален спортист в разцвета на силите си и води здравословен начин на живот, Братоев разкрива, че и до днес има усложнения, които са останали в организма му.

"Имам задъхване, ако се натоваря. Имаше залежаване. 11 дни в COVID-19 отделение. Не може да излизаш от стаята", започна той.

"До седмия ден нещата вървяха добре. Без температура. На седмия ден се появи кашлица и за дух. Обадих се на 112. Дойде медицинско лице. Премериха сатурацията. Беше 96. Тогава се обадих на доктор Манджуров. Той ме крие. Снимката показа двойна бронхопневмония. Започнах два антибиотика. 7 дни. На седмия ден бях по-добре. На третия-четвъртия бях най-зле. Температурата не спадаше. Принципно съм хипохондричен и главата ми започна да ражда какви ли не сценарии", продължи посрещачът.

"Целият отбор на Лукойл Нехтохомик направихиме задължителен тест. Предишната седмица бяхме правили антигенни тестове и нямаше никой положителен. На задължителните PCR имаше 11-12 положителни теста", вметва Вальо.

"Момчето, което лежа с мен в стая, той също имаше двустранна пневмония", допълва състезателят.

"Никога не си бях представял това. Аз съм от тези, които спазват мерките. Навсякъде съм с маска. Оказа се, че това не е решаващо. Въпреки всичко се заразих", признава волейболистът.

За екипа, който се е грижил за него в болницата:

"Хората, които срещнах са изключително отзивчиви. Не бяха лекари, които са изкарали вируса. Това бяха около 12 души с един-единствен лекар, изкарал вируса. Останалите бяха там на добра воля. Това е болница „Маджуров“ в Бургас. Това е изключителна жертва, защото много лекари станаха жерта на коронавируса", изказа благодарността си 33-годишният играч на Лукойл.

"Когато температурата спадна и видях кръвните ми показатели, това подейства положително. След петия ден. Това е на дванадесетия или тринадесетия ден от самото боледуване. Хората е хубаво да не отварят интернет, когато го карат", каза още Братоев.

"Сестра ми също премина. За щастие леко. От всички, които познавам, аз съм единственият, който премина през усложнения. Явно е имало да се случи. Моето мнение е, ако ми кажат да се ваксинирам, бих се ваксинирал. От това ще зависи нормалният живот, който бихме могли да си върнем по-скоро", завърши изказването си братът на национания разпределител Георги Братоев.