След години в странство, Николай Учиков отново ще играе волейбол в България. Поне за момента той е част от селекцията на Нефтохимик, след като през последните два сезона подсилваше бургаския тим за финалите в турнира за Купата на България и помогна за трофея през миналата година. От началото на този сезон един от най-опитните ни диагонали имаше проблеми в своя тим Сан Хуан в Аржентина. Именно това направи завръщането му възможно.

"Имахме някакви неразбирателства и проблеми. Случиха се по-особени неща. Седнахме да говорим с президента и мениджъра и решихме, че в тази ситуация по-добре да се разделим като приятели вместо да има някакви неща, които не се получават", коментира Учиков в предаването "Златния гейм" по DIEMA SPORT. 

"Аз се разделих като приятел с тях. Няма драма, няма нищо за спекулиране. Всичко е наред", добави той. 

Волейболистът обаче не бърза да прави дългосрочни планове, свързани с Нефтохимик.

"На този етап предпочетох да съм тук. Имам варианти за чужбина. Водя разговори с няколко отбора. Не съм решил нищо. Реших, че е добре да тренирам тук с отбора. Чувствам се добре дошъл тук и затова дойдох."

"Ще видим занапред какво ще се случи. Имаме разговори и тук с ръководителите. Може да остана и до края на сезона. Зависи и от някои неща, които ще се случат в бъдеще."

"Нивото на отбора е добро. Нивото и на първенството като цяло е доста по-добро. Има добри отбори, българите играят добре, има и момчета от други страни. Дано това във времето да продължи като развитие, да не се връщаме назад", продължи волейболистът. 

Учиков не крие, че е готов отново да играе и за националния отбор, ако бъде повикан в селекцията на Пламен Константинов.

"Никога националният отбор не е затворена страница. Там обаче има моменти, когато човек като мен има причини да е там или да не е там. Така се случи и на европейското преди 2 години. Това винаги е нещо много специално за всички нас, които играем. Винаги може да се случи."

За Учиков и Нефтохимик последният мач за годината е срещу Хебър. Волейболистът от Пазарджик очаква с нетърпение сблъсъка с отбора от родния си град.

"Аз много се радвам. Познавам хората, които са в Пазарджик се радвам, че това нещо се случва. Добре е, че хора в такива градове се правят хубави неща. Това са места, които винаги са раждали добри волейболисти. В последните години беше забравено, сега някой се е сетил и се опитва да прави нещо макар времената да са трудни. Много съм радостен и е хубаво за волейбола. Със сигурност може би ще има някакъв такъв носталгичен момент."