Маедех Борхани Есфахани е първата иранка в световната история, която ще играе извън пределите на родината си – в България. От тази седмица тя е част от волейболния отбор на ЙЕБ Шумен и ще излиза на терена с хиджаб. Това е и условието 183-сантиметровата волейболистка да може да играе в европейски тим.

Иранка ще играе волейбол с хиджаб в Шумен

„Много съм щастлива, че съм първата жена легионер, излязла от Иран. Харесват ми хората тук. Идвам за първи път в страната ви. Отнасят се любезно, не очаквах да са толкова мили“, казва Маедех Борхани Есфахани.

„Хиджабът е символ на моите ценности. А също и на всички мюсюлмански жени. Където и да ида по света ще уважавам този начин на обличане“, добави волейболистката.

За броени минути Маедех Борхани Есфахани се превърна в най-известната иранка в света, а екипи на BBC и Reuters поискаха да заснемат репортажи за нея след трансфера ѝ: „За мен е голяма чест, че тази история започва от моето име. Надявам се, че по този начин ще бъде прокаран пътят на всички жени, които искат да играят извън Иран“.

Капитанът на националния отбор по волейбол Зейнаб също се присъедини към отбора на Шумен, а ето и какво заяви тя: „Ние се чувстваме специални не защото сме първите, а защото сме отворили пътя към другите, които искат да играят извън Иран. А по този начин и другите отбори да станат по-отворени към другия въпрос – за жиджаба, за мюсюлманките“.

„Преди да дойда в България, единствено бях чувала, че български волейболисти са играли за ирански отбори. Например Николай Николов. Всички в Иран, които се вълнуват от този спорт, са запознати с неговото име“, казва Маедех.

„От 4 дни съм тук и всичко, което съм опитала като храна е много вкусно“, отчете Маедех

„Маедех ми каза, че тук е много хубаво и ми каза, че все едно е живяла десетки години тук“, добавя Зейнаб.

„Никога не съм виждала толкова много сняг.“, казва Маедех, която бе разходена из забележителностите на Шумен.

„На български знам „чао“, „как си“. Това е първата чужда държава, в която съм трансферирана. Затова искам да науча част от езика. Това ще ми остане спомен“, отсече Маедех Борхани Есфахани.

„Свободата, която имат мъжете, я имат и жените в Иран. В нашата държава жените са много уважавани“, споделя Есфахани .

„Нашето вътрешно убеждение е, че религията е нещо, в което вярваме. Тя е рамка, която ни напомня, че човек трябва да запази хуманното в себе си“, Зейнаб.

„Религията определя пътя на всеки от нас и определя ролята на всеки в обществото“.

„Не ни притеснява, че ще играем по-облечени от останалите. Ние сме приели тези условия, които ни постави нашата Федерация“, отбеляза Зейнаб.