Един от най-големите таланти на Левски София и българския волейбол – Александър Николов, ще продължи образователната и състезателната си кариера в САЩ. 201-сантиметровият посрещач на клуба ни избра да се включи в програмата на известния американски университет „Лонг Бийч”, където получи пълна спортна стипендия. Алекс, който скоро ще навърши 17 години, ще изкара един последен сезон с екипа на любимия си Левски София. През новата спортно-състезателна година той ще играе за две гарнитури – мъже и юноши. Николов говори за важната крачка в живота си пред клубния сайт.
 
- Алекс, как се стигна до решението да заминеш за САЩ?
 
- Идеята се появи преди доста време, може би минаха близо 3 години. В началото не бях особено очарован от това, не си представях как ще живея сам, далече от семейството и приятелите. Постепенно, явно и като пораснах още, започнах все повече да се замислям над този вариант. През последните няколко месеца вече сам стигнах до това решение.
 
- Имаше ли и други варианти пред теб за университети в САЩ?
 
-  Да, но избрах „Лонг Бийч”, защото две години поред са шампиони в колежанското първенство. За мен е важно да се развивам, тъй като мечтата ми е да стана професионален волейболист.
 
- Тази мечта би могъл да я постигнеш и ако заиграеш в Европа. Защо реши да минеш през САЩ?
 
- Защото за мен е много важно и да получа добро образование. А това няма как да стане в Европа. Университетският спорт в САЩ предлага и тренировъчна програма, и образование на високо ниво. Ако не се получат нещата ми с волейбола или, не дай Боже, получа сериозна травма, трябва да имам план "Б".
 
-  Кога трябва да се присъединиш към университета в Калифорния?
 
-  Най-вероятно следващата есен, след евентуалното участие на световните първенства в Иран и Италия и България. Надявам се да участвам и с двете национални гарнитури (младежи до 19 и младежи до 21 г. – б.а.).
 
-  Познаваш ли се някое от момчетата, които играят за„Лонг Бийч?
 
-  Не, но от няколко дни се намерихме с някои от новите ми съотборници в социалните мрежи.
 
- Предстои ти последен сезон в Левски София. За 4 години в клуба имаш три шампионски титли…
 
- Така е, Левски ще остане завинаги в сърцето ми, този клуб означава страшно много за цялото ми семейство. Надявам се да спечелим отново титлата в шампионата за юноши и да влезем в тройката с мъжкия отбор. Това ще бъде един мечтан завършек за мен.