Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Силвано Пранди иска поставяне на солидни основни в тима. Следващият важен турнир пред "трикольорите" е европейската квалификация през януари 2021 година, а италианският специалист ще изпробва някои нови състезатели, които могат да заменят отказалите се от националния отбор Виктор Йосифов и Теодор Салпаров.

Антон Узунов
32 снимки

"Започваме нов олимпийски цикъл. Ще бъде изключително важно да създадем условия за един силен отбор. Извикал съм някои състезатели за първи път. Искаме да ги интегрираме. Най-важното пред мен е да поставим механизмите на игра, които смятам, че ще бъдат ефективни. Трябва да поставим посоката на този път, който искаме да започнем сега. Европейските квалификации през януари са най-близката ни цел. Сега е най-подходящият момент да поставим основите на този отбор и да изградим стил на игра. Преди самите мачове няма да имаме никакво време за подготовка. Не е лесно да бъдат заместени големите волейболисти. Независимо дали става въпрос за клубен или национален отбор. Всяко едно начало има и край. Това е една от задачите пред нас, извикали сме млади играчи. Надявам се да успеем да намерим достойни заместници на Йосифов и Салпаров", заяви Пранди пред медиите в зала "Арена Армеец".

Все още не е ясно кой ще бъде капитан на "лъвовете", а Пранди е в отлични отношения с всички в състава.

"Не сме обсъждали темата кой ще бъде капитан на отбора. Този въпрос не е спешен в момента. С всички тези, които са в залата в момента, трябва да бъдем в добри професионални отношения. Отношенията ми с Георги Братоев са коректни и няма проблеми между нас. Националният отбор не е затворена организация. Ако един път си бил изваден, не значи, че повече няма да играеш в него. Най-важното е най-подготвените да бъдат викани в тима. Имаме шанс да изпробваме някои нови имена, които не съм виждал до този момент", каза още италианският специалист.

Разпределителят Георги Братоев също смята, че тези тренировки ще бъдат с изключително значение за бъдещето на националния отбор.

"Ще бъде ценно за някои, защото от последните 13 години лично аз не съм имал почивка. За нас ще бъде важно да подготвим самите себе, а и като отбор за януари. Квалификацията изглежда лека с Израел и Австрия, но се класира само един отбор. Искам да бъда част от този отбор. За всичките тези години не мога да кажа, че е имало лоша атмосфера. Сега има млади момчета, но това е стимул за нас. Не е от значение кой ще бъде начело на отбора. Това зивиси от федерацията. Нашата работа е да даваме най-доброто в мачовете и тренировките. Не обръщаме внимание на това. Продължава Силвано, а след него ще застъпи Ники Желязков", заяви Братоев.

Той говори и за клубния си отбор Нефтохимик 2010 и за българското първенство.

"Очаквайте Нефтохимик да спечели всичко в България, а може и да играем в Шампионската лига. Новата система на първенството не ми допада. Ще имаме с шест мача по-малко, като груби сметки. Не е нужна втора осмица. Тогава втора група сигурно би станала аматьорска. Щом тази схема не се провежда никъде, значи нещо куца, но това е мое лично мнение", добави Георги Братоев.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.