„Изпълнихме задачата, която ми беше поставена, а тя беше да се класираме на Световното първенство. Направихме го. Сега ни предстои още по-тежка задача – да се представим достойно на Европейското, където мога да заявя, че няма да ни е никак леко.“ Това заяви селекционерът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Сеферинов след завръщането на тима от световната квалификация в Холандия. В Ротердам българките записаха 4 победи и 1 загуба, което им гарантира място за Световното първенство в Япония догодина.

„Този отбор разполага с потенциал, но този потенциал може да се развие само при едно условие – ако има единство в работата на състезателки, треньорски щаб и федерация. За съжаление на този етап това единство го няма. И най-вече проблемът е, че трябва да си поставяме по-високи цели. Примерите в това отношение са много. Може би ще станат 40 години, откакто за последен път женският ни национален отбор по волейбол не е играл на Олимпиада и изобщо не се мисли или мечтае в тази посока“, каза още специалистът.

Сеферинов призна, че преди началото на Европейското, което ще се проведе от 22 септември до 1 октомври в Азербайджан и Грузия, отборът ни ще изиграе няколко контроли, като съперниците в тях още се уточняват. Селекционерът разкри и върху какво трябва да наблегне тимът ни преди старта на първенството. „Най-големите резерви са в липсата на постоянна концентрация, която отборът трябва да има. Мога да дам пример – срещу Белгия допуснахме около 10 непредизвикани грешки, докато на следващия ден в мача ни с Холандия – грешките бяха 29. Това бе разликата и може би затова загубихме последния си двубой“.