Старши треньорът на волейболния ЦСКА Александър Попов изрази мнение за тежкото състояние, в което се намират столичните грандове Левски и ЦСКА. Проблемите, които са залегнали и при двата отбора са идентични, но решенията все още не се виждат. В предаването „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2 Сашо Попов назова някои от причините за пропастта между столица и провинция в спортно отношение.

„И като състезател, и като треньор, надали има спортен функционер, който да има повече дербита от мен. В какъвто и да е спорт. Сигурно имам 120 дербита. Не акцентираме нищо върху този мач, защото ние сме ЦСКА, ние не можем да се фокусираме върху Левски. Обаче миналото, медиите, родителите - това възпламенява, иначе в залата е едно и също, няма нещо в повече. Има само една разлика, че от този мач се интересуват много хора. Те не идват в залите по една или друга причина, но се интересуват. Това все пак е отговорност”, сподели Сашо Попов в навечерието на Вечното дерби. 

Левски и ЦСКА се изправят във втория кръг на Суперлигата в четвъртък, а мача ще можете да гледате по DIEMA SPORT.

„Ние сме отговорни пред интереса на много хора. Докато спортното общество, федерация, всички по веригата не разберат, че Левски и ЦСКА поради исторически причини, не бъдат в основата на прогреса на българския волейбол, много добри неща няма да се случват. Могат да дават пари в провинцията колкото си искат, но манталитетът, който се създава в София, в по-големия град, в дербито дори - възпитава по коренно различен начин.”

„Играчите, които ще донесат шампионска титла сега на кой от тези отбори, които имат голям бюджет са израснали в някои от нашите два клуба - това е истината. Въпреки че е вън от темата, защо нашите два славни клуба, около които се гради 90% от историята на волейбола - мъже и жени - сме в това положение. Защо провинциалните клубове, които имат по-големи бюджети са привилегировани. Комунизмът, дами и господа, свърши,ние не сме комунистически отбор. Не ние и Левски, всички! Защо в провинцията се спортува по-лесно? Защо залата, защо осветлението е безплатно, защо общините дават пари, а защо в Левски и ЦСКА не е така? Защо? Има ли една причина? Ние сме в големия град. Елате, намерете, вижте и тогава давайте акъл."

"Нещата преди 90-та година, ако не са били честни, защото са взимали най-добрите състезатели, но сме имали успехи на международно ниво, сега схемата е тотално разменена, ние сме много по-зле от тогавашните зле клубове. За нас остава само миналото. Но това е сбъркана работа. Ние сме в една много по-лоша ситуация от нашите съперници, вече 30 години. Това е работа на федерацията, на държавата. Около нас в медийното пространство съм се наслушал на специалисти. А ние сме волейболни специалисти, ние не разбораме от всичко. Ама дайте все пак тези дето арзбираме от нещо да ни питат. Ако аз кажа трудностите си, да дам някои решения, други трябва да кажат „Добре”. Ако се назоват точните проблеми и се опитаме да ги решим, мисля, че ще бъдем по-добре”, завърши Сашо Попов.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.