ЦСКА срещу Левски. Голямото дерби в българския спорт предстои във волейболен вариант.

На 17-и ноември от 18.30 часа е двубоят от 5-ия кръг на волейболната Суперлига, който ще противопостави ЦСКА и Левски в зала „Васил Симов” в София.

Десетилетия наред противопоставянето между ЦСКА и Левски е катализатор за развитието на българския волейбол. Историята сочи, че в двата гранда по много обективни причини израстват голяма част от играчите, които във времето се превръщат в легенди, а сега съперниците отново преследват високи цели.

Треньорите Александър Попов и Владимир Николов чакат дербито с интерес и споделиха очакванията си в предаването „Златният гейм” по телевизия DIEMA SPORT 2.

„В последните години и Левски, и ние след като намерихме спонсори, сме призвани от историята да си служим със средствата, които имаме и да правим най-доброто. В момента според мен най-доброто е наред със спортните резултати да се опитаме да правим ново поколение. На различни етапи сме в Левски в това отношение. Както вече на всички е ясно, ние нямаше да изкараме трудния период без децата от школата. Нашата школа ни спаси. Този процес при нас е от много дълго време. Смятам, че колегите от Левски също ще потвърдят, че без подкретата на опитните, младите по-трудно ще се научат. Младите трябва да са изключително мотивирани на тренировъчното поле. Двата отбора имат познанията за този процес”, заяви Сашо Попов и добави:

„Мач с Левски означава много. Дори не толкова за състезателите, колкото за обществото. Отговорност е за представителите на двата отбора да дадат всичко от себе си. Важното е хората да са доволни, да научат нещо и рано или късно да дойдат в залите.”

източник: Нова Броудкастинг Груп

Владимир Николов от своя страна коментира: „В крайна сметка това е нещо, което ни обединява като идея – смисълът,  да се създадат момчета, които след време да могат да защитават националната фланелка и да представят България по най-високите форуми. Левски да стане отново отборът, който беше в края на 90-те години и началото на новия век, а именно отборът, през който минават по-голямата част от националните състезатели. Нашите детски формации в момента се непобедени в градските първенство. Изключително е важна ролята на опитните състезатели. Младите имат нужда и от втори авторитет освен треньора. Преди години всички най-добри състезатели от цялата държава бяха в Левски и ЦСКА. В такава конкуренция беше изключително трудно. Когато аз растях треньорите даваха нареждания и те не се обсъждаха, а се изпълняваха. Миналата година имах случай с момчета, на които казвам какво искам от тях, а те отказват да го направят. На тези хора няма как да им влияеш. Преди трийсетина години беше доста по-различно.”

„Този мач, както е мач като всички останали, така е свързан с много повече емоционален заряд. На мен още от 11-годишна възраст ми е повтаряно, че дори шампион да станеш, ако не си бил ЦСКА, не си постигнал нищо. Мачовете с ЦСКА за мен са въпрос на чест и на престиж”, сподели още Владо Николов.