Битката за съществуването на волейболния ЦСКА и постигането на дългосрочен договор за ползване на зала „Васил Симов“ продължава.

„Вече трета година в лицето на Мариан Колев имаме човек, който е близо до нас и ни помага финансово, а и не само. Далеч по-спокойно е от последните години. Тази година имаме проблеми с базите. Надяваме се да има добронамереност и този въпрос да бъде решен. Намерили сме инвеститор, който иска да инвестира в една стара държавна база и искаме това да се случи”, сподели старши треньорът на ЦСКА Александър Попов в предаването „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2.

 „Разбира се удоволствието на ръководиш клуб със свещените четири букви е несравнимо и страхотна емоция, която увлича. Това беше и причината да вляза в спорта – възможността да помогна, да дам някакъв принос за нашия спорт и респективно за ЦСКА”, сподели бизнесменът Мариан Колев и продължи:

„За съжаление, наред с хубавите моменти се оказа, че съм в една странна ситуация, която според мен представлява българският волейбол. Преди да започнем този проект заедно с Александър Попов, той беше искрен да ме предупреди, че ще видя неща, които няма да повярвам, че е възможно да са такива и ми беше малко смешно. За съжаление се оказа, че ако някой е бил по-скоро прав, това е Сашо Попов. Залата е за основен ремонт. Тя е малка и не може да е домакин на големи първенства, а просто говорим за санитарния минимум. Говоря за ремонт, при който трябва да се инвестира сериозна сума. По груби сметки около 500 хиляди лева и компромисен вариант около 300 хиляди лева. Това също върши работа, разбира се с някакви компромиси. Авансово аз предлагам моята фирма да даде наема за 5 години напред. Това ние ще го вкараме до 3 месеца в тази зала. Никой не може да ни упрекне, че лъжем държавата. Правилното решение е дългосрочен договор за тази зала, която да си остане сърцето на ЦСКА. Аз имам намерение да построя чисто нова зала с капацитет 3 хиляди души, която да подхожда на името на ЦСКА. Не е възможно да се мисли за каквато и да е възвръщаемост. Големият смисъл на това, което правя, е удоволствието моят клуб да не вегетира. Другото е, че вкарвам пари в спорта. В спорта смятам, че е много важно не само да си върнем позициите, а да вкараме повече деца и младежи да спортуват.”

Александър Попов на свой ред обясни: „В момента разменяме писма и искаме да решим този казус без намесата на медиите. Но времето минава. Поглеждайки отстрани, не знам какво виждат зрителите и дали разбират истината за положението. Кадрите показват разруха. Това е само една отправна точка. От 1990-а година държавата тотално е абдикирала от тази зала. За да я има тази зала, ние сме инвестирали над милион и половина лева от 1990-а година досега. Ние, нашият частен спортен клуб. И поради тази причина залата е в това състояние, а иначе нямаше да я има. Сега имаме инвеститор и се борим да не го загубим. Иначе няма да има ЦСКА. Ако сега не успеем да запазим инвеститора, който има желание да даде пари за спорта заради това, че човекът обича ЦСКА и иска бъдещото поколение да не е на улицата, а в залата. Държавните комисии, които инвестират залите не стоят със скръстени ръце. Въртим се в параграф 22. Наистина в следващите 10 дни трябва да има отправна точка за решение на този проблем иначе ще търсим друго решение.”

Колкото до представянето на българския национален тим за мъже това лято, Александър Попов коментира: „От треньорска гледна точка Пламен направи всичко възможно, защото имаше много проблеми в състава. Класирането може да е адекватно. От друга гледна точка, естествено, че не може да се дават добри оценки. Изоставаме, защото не волейболът, а състезателите и държавите се променят. При нас остава константно един стил на управление, което е водил до успехи. Но според мен тогава не се казваше самата истина, както и сега. Въпросът е главните действащи лица да дават всичко от себе си. Според мен и сега отборът даде максимума от себе си.”

„Дали с ирония или сериозност не знам, но лично на мен ситуацията ми е ясна и не е изненадваща. Въпросът за промени не трябва да е адресиран към мен, а към Управителния съвет. Голяма част от хората там са само, за да гласуват това, което каже президентът. От тази гледна точка, според мен вътре в Управителния съвет няма диалогичност и оборване на различни тези. Пак повтарям Данчо Лазаров, заставам зад думите на Любо Ганев, направи много, но въпрос с повишена трудност е какво прави част от Управителния съвет”, каза още Сашо Попов, а по повод идеята за натурализиране на чуждензи в националния отбор и споменаването на Робертланди Симон, треньорът заяви:

„Той е доказан състезател и име в световния волейбол. Дълга е дискусията дали трябва или не. Не се наемам с коментари. Но аз лично бих бил щастлив да бъдем горди като сърбите, а не да копираме опита на по-богатите държави, които се борят само за най-предното класиране. Предпочитам гордостта и самочувствието на подобни на сърбите отбори. Това е преценка на ръководството на федерацията и на старши треньора.”

За чужденците в българското първенство, Сашо Попов коментира: „Общото мнение е, че това се налага от липсата на състезатели. Ние за щастие имаме състезатели. Ние си имаме стратегия. Преди години ние имахме легионери. Тогава защитавахме една идея, че българското първенство е ясно, че трябва да сме шампиони и имахме главната задача да премерим сили с европейски клубове. Защо колегите ни избират този вариант ми е трудно да коментирам. Не сме запознати какво ще е нивото на първенството. Смятам, че ние ще имаме своите достойнства. Идеята на нашия клуб е да даваме колкото можем на терена. Имаме и друга цел и това е развиването на собствени кадри. Ще имаме възможност да интегрираме няколко момчета от школата и новопривлечени млади състезатели. Всички отбори са подсилени с чужденци. Ще видим какво ще се случи. Наистина ще бъде интересно първенството. Дано нашата политика да е по-правилна.”