Един от най-опитните волейболисти на Хебър Теодор Салпаров, разкритикува формата на родното волейболно първенство и направи интересна съпоставка с едно от най-силните първенства в Европа – полското. Либерото заяви, че не би се върнал на този етап в националния отбор.

"Проучване показа, че 70-75 процента от мачовете у нас завършват 3:0. Има ли смисъл да се играят мачове срещу Сливнишки герой и Локо Пловдив? И после излизаме срещу полския Ястжембски. Този формат не е добър за българския клубен волейбол, няма конкуренция, някои от мачовете завършват на 15, на 12, на 9 точки. Миналата година бе много по-добре, когато имаше 8 отбора и всеки мач беше интересен", смята либерото.

"Полското първенство е на светлинни години от нашето. А през 2003 година, когато заехме трето място на световното младежко първенство, а те - второ, първенствата бяха на едно ниво. Оттогава обаче те дръпнаха много напред заради спонсори, маркетинг, формат, а ние останахме да тъпчем на едно място. Тогава беше моментът развитието на волейбола да стане и държавна политика, като се стъпи на база, на успехи. Виждате сега, че поляците ни бият с лекота. Нас - Ястжембски, а Нефтохимик - СКРА Белхатов с 8 човека. Дори се изненадах, че отборът от Бургас спечели 2 гейма, браво. Но напълно заслужено ни бият и това е резултат от много години работа", каза още Салпаров.

LAP.bg
21 снимки

"Не бих се върнал в националния отбор, защото моето време мина. А и трябва да се върнат много състезатели, което няма да стане. Сега трябва да се работи стъпка по стъпка. Ние искаме всяка година да имаме успехи, което не може да стане. Винаги с удоволствие бих се върнал в националния отбор, но още съм гладен за победи и успехи, както е било едно време. Да бъдем в Топ 6. А да ме бият Израел, Австрия и Тутракан, мерси, няма да стане", завърши Теодор Салпаров.