Играещият спортен Директор на Нефтохимик 2010 – Теодор Салпаров коментира предстоящото дерби във волейболната Суперлига срещу ЦСКА. Либерото, който е юноша на „армейците”, призна, че двубоят ще бъде малко по-особен за него, но ще преследва победата за своя тим.

„Със сигурност има допълнителен заряд. ЦСКа е клубът, в който се изградих като юноша и ми почна кариерата при мъжете. Имам уникални спомени и много успехи. В България освен титлите и Купите имаме и постижение, което за 28 години в колективен спорт никой друг не беше правил – полуфинал в турнира CEV, а другото бе, че не загубихме нито един мач у дома в Шампионската лига. Показателно е, че по онова време в ЦСКА имаше един наистина страхотен колектив. Играхме един много добър средноевропейски волейбол”, сподели Салпаров.

„Сантименти не може да има, защото съм много опитен и съм професионалист в работата си. Където и да играя, се раздавам на максимум. С голяма топлота в сърцето си ще изляза в този мач, защото ЦСКА е отборът, от който излязох, отборът, на който съм фен цял живот. Ще дам максималното, за да победим в тази среща. Ако ЦСКА е по-добър, нека да победи. Имам там много приятели, дори с младите момчета съм прекарал много години. Ще ми бъде приятно да ги видя, пък нека по-добрият спечели.”

Салпаров трябваше да отговаря и на интересен въпрос – дали случайно няма амбиции да привлече треньора на ЦСКА Александър Попов в Нефтохимик.

„Сашо Попов в Нефтохимик? Не съм планирал подобно нещо, защото знам как той мисли. Това един човек, изцяло отдаден на ЦСКА и направи страшно много, рискувайки много неща, включително лични и семейство, когато ЦСКА изпадна във финансова криза. Той направи всичко възможно да вдигне отбора на крака, да намери спонсор, въпреки че не бе никак лесно. По какви ли не инстанции, бизнесмени, спонсори е ходил, за да върне ЦСКА, където му е мястото. Той няма да си тръгне, защото това е неговият дом, той си го е изградил. Неговият начин е правилен и резултатите през годините го показват.”

„Определено ЦСКА е един от фаворитите за спечелване на титлата с тази сплав от опитни и млади играчи, с която разполагат. Много се набива на око. Могат да победят всеки един отбор в България. Конкуренти са за титлата и Купата. Няма да ни бъде лесно срещу тях. Нашият минус е, че не можем да намерим нужната колективна игра, която ми се иска на мен като спортен директор и на Найден Найденов като старши треньор. Има много спадове в играта ни и брак по елементите, което е недопустимо за тим като нашия, такъв, какъвто аз искам да изглеждаме. При ЦСКА такива неща определено няма. Имат по-добрият механизъм, по-добре се чувстват на игрището, защото от по-дълго време играят заедно. Там са като добре смазана машина. Това ще е плюс за тях. До момента ние успяваме благодарение индивидуалностите на момчетата да държим някакво си ниво, от което не съм доволен, ако трябва да бъда честен. Силно се надявам да оправим и позицията на диагонал, затова бяха и двете контроли с Черно море – за да дадем възможност на украинеца, новото момче (Олександър Стаценко – б.р.) да получи игрови ритъм, понеже от 2 месеца не е пипал топка. Вчера се представи добре за толкова време без волейбол. Надявам се по-скоро да успее, да му оправим документите и да започнем да тренираме с тази основна шестица и да изчистваме тънкостите, които ни пречат да играем стабилно и да правим разлика спрямо другите отбори.”

„Много малко вероятно е той да играе в петък срещу ЦСКА. Има минимален шанс, но така да кажем, 95 процента е вероятността да не играе. Ако не стане, ще разчитаме на нашите си диагонали в отбора. Силно се надявам за следващия мач, който е срещу Левски, да са му готови документите. Хубавото е, че поне в Шампионската лига той няма проблеми да играе и ще бъде на разположение.”

„Мечтите си и това, което исках на клубно ниво, ги сбъднах благодарение на това, че отидох в отбор като Зенит Казан и три пъти поред спечелихме Шампионската лига. Това на клубно ниво е върхът. Тук също имам сериозни амбиции – ако съумяваме да спечелим Купа, първенство, но също така да играем прилично в Европа. Засега сме далече от отборите, с които ще играем за напред. Надявам се малко да надскочим себе си, защото знам, че не сме готови за Шампионска лига. Това ми е лична амбиция, дано с последователност и малко повече късмет ще се получат нещата при нас.”

„Като изключим мача срещу Миньор, съм доволен най-вече от резултата, защото бием. Разликата е, че не можем да губим от Миньор. Аз самият бях шокиран, защото и аз играх в този мач. Според мен имаше голямо подценяване, така си мисля аз. Също така фактът, че Георги и Валентин Братоев бяха болни от грип няколко дни – Георги не почна, а Вальо игра с температура, но като цяло мачът тръгна лошо за нас. Опитахме да обърнем нещата. Имахме шанс в последния гейм, но това е в миналото. Имахме сериозен разговор с момчетата, те разбраха правилно какво им казахме с Найден Найденов. Това е обеца за ухото за нашия отбор. Това е плюс, че паднахме сега, в този момент, а не по-на