Домакинът на турнира за Купата на България по волейбол – Монтана по драматичен начин направи първата крачка към спечелването на трофея. Монтанчани не крият амбициите в това отношение, особено след като надделяха над Марек с 3:1 гейма – 25:19, 23:25, 25:20, 27:25.

Двубоят продължи почти 2 часа и надмощието често минаваше от единия лагер в другия. Много силно за дупничани се представи угандийският нападател Катбарт Малинга, чийто сервиси и атаки оставиха отбора в мача след трудното начало. Ключово за победителите се оказа появата на Мартин Пенев, който стабилизира посрещането на отбора и позволи по-доброто разгръщане на атаките.

Още в първия гейм си пролича, че домакинството ще донесе допълнително напрежение за Монтана. Марек тръгна по-уверено в началните точки, но все пак първото прекъсване дойде при 8:6 за Монтана. Оттам насетне домакините методично увеличаваха аванса си, за да спечелят в крайна сметка с 25:19.

Вторият гейм тръгна в полза на Монтана и вървеше по този начин до второто техническо прекъсване, което дойде при 16:13. Тогава започна и първата силна серия изяви от дебютанта Малинга, а силните му сервиси разстроиха посрещането на домакините. Марек не само се закрепи в мача, но още при първия си шанс взе гейма с 25:23 и изравни резултата.

Монтана трябваше да отвърне на предизвикателството, но беше изоставащ в по-голямата част от третата част. Домакините започнах да намират себе си след втората техническа пауза и успяха да поведат с 20:18, а сетне и с 22:18. Оттам насетне беше лесно да спечелят с 25:20.

Най-драматичен без съмнение бе четвъртият гейм, който в много случаи можеше да тръгне в различна посока. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 за Монтана, докато при второто тимът изоставаше с 16:18. Марек първи стигна до геймбол при 24:23 в своя полза, но се възползва. Монтана успя да обърне нещата и чак при втория си мачбол се класира за следващата фаза след 27:25.

В следващата фаза Монтана ще се изправи срещу победителя от дуела между лидера в първенството Пирин Разлог и Добруджа 07.