Предстои поредният сблъсък между "сини" и "червени" във волейбола. ЦСКА срещу Левски е класиката на мъжкия ни волейбол и продължава да вълнува повече от всеки друг сблъсък без значение от моментното състояние на двата отбора.

През годините това дерби остана възможно благодарение на двама души. Вече 20 години Александър Попов се бори с всичко и всички за червената идея и лъганата много пъти във времето публика на "армейците" го припозна като спасител.

Мачът ЦСКА - Левски е в петък, 17-и ноември от 18.30 часа.

Можете да гледате двубоя в GONG PLAY и по телевизия DIEMA SPORT 2.

"По стечение на обстоятелствата бях замесен във възхода и в падението, и след това в реновирането на клуба. Но без момчетата, без хората и институциите, които не ни осъдиха тогава. Това са истинските победители. Аз просто имах план и го отстоявах. В никакъв случай няма един виновен или един победител. Целият клуб е победител, защото устоя. Никой не може да си представи колко беше тежко. Ние казвахме на медиите върха на айзберга. Какво беше фактическото положение – дълго време крихме, после дори не можеше да го кажем", коментира Александър Попов за предаването "Обзор на кръга във волейболната Суперлига" по DIEMA SPORT.

Преди две години Владимир Николов тръгна по неговите стъпки като президент на Левски. Той бързо се сблъсква с трудности до болка познати на неговия противник в дербито.

"Не бих казал, че съм бил опиянен. Когато се захванах с тази тежка задача знаех, че ме чакат много трудности. Не съм летял в облаците. Това, което смятам е, че способните хора трябва да управляват. Нагърбих се с тази отговорност. В никакъв случай решението не е било емоционално. Имам затруднения да работя с хора, за които аз не знам, а най-вероятно и те не знаят, кое е нещото, което ги кара да станат сутрин от леглото, а да не останат да си почиват. Да кажем, че това е процес, който е дълъг. Сашо има доста повече опит от мен в тази насока и трябва да се усъвършенствам", коментира Владимир Николов.

За да бъдат приликите още повече, през това лято Николов реши да стане и треньор на "сините".

"При мен всички решения са обмислени. Да стана треньор беше логично, след като... /Сашо се намества: Имаш примера на ЦСКА и на Сашо/. Владо: Да."

Какво знаят Владо Николов и Сашо Попов един за друг?

И двамата са на мнение, че голямото съперничество е едно от нещата, които движат клубовете им напред.

„В момента децата като играят чакат мача с ЦСКА и не спят преди мача. Смятам, че както ЦСКА има нужда от Левски, така е и обратното. Ако има един отбор, който доминира, се обезсмисля съперничеството”, сподели Владо Николов.

"Да са силни Левски и ЦСКА е добре за българския спорт, за българския волейбол. В това съперничество станаха големи имената преди 90-а година, в такова съперничество стана голям Владо Николов. Без тази сол в манджата много по-трудно ще има национален принос, без да омаловажавам стореното от провинциалните отбори в последните десетилетия. Но нека се погледнем в очи – спортната общественост в България се интересува от подобни мегасблъсъци”, добави Сашо Попов.

Разбира се, в конкретният случай за ЦСКА и Левски това е поредният мач от един дълъг сезон в Суперлигата. Но не съвсем.

„Да, наистина предстои дерби, което е чакано от много хора. Но вътре в отбора никога през годините не е имал по-различно отношение. Поне нашият отбор се опитва да играе, независимо от ситуацията - да победим в следващия мач. Заради миналото и името. Да, важен е мачът. Но седмиците и дните не са по-различни”, коментира още Попов.

"За нас няма разлика по отношение на тренировката. Емоциите обаче са по-различни. Няма как да подминем факта, че през миналата година имаше 5 хиляди човека. Емоционален заряд има. Ние със Сашо сме от старата школа, направили сме първите стъпки в спорта преди промените. Мен са ме учили, че можеш да станеш 10 пъти шампион на България, но ако не победиш ЦСКА, все едно не си шампион", коментира Владимир Николов.