Българският национален отбор по волейбол съхрани своите шансове за участие във финалите на Световната лига след изключително труден успех над Сърбия в петгеймова драма. Аржентинските фенове в Кордоба получиха зрелище от най-висша класа, след като момчетата на Пламен Костантинов пречупиха класиралия се вече тим на "плавите" с 3:2 (25:18, 20:25, 25:23, 24:26, 15:12) в предпоследния си мач от Първа група. Срещата продължи над 3 часа, като "трикольорите" биха могли да съжаляват, че взимат само 2 точки предид огромната преднина, която пропиляха в четвъртия гейм.

По силата на регламента за полуфиналите продължават първите 5 отбора плюс домакина Бразилия. Тъй като бразилците движат на трето място към момента, това значи, че нашите волейболисти трябва да се целят в 6-ото място. Там след 8 изиграни мача се намира Русия с 11 точки, докато България е веднага след това с 10. Важното тук обаче е, че първият показател, който се следи, е броят на победите (Затова и тимът на САЩ, който иначе има 11 точки, заема 9-а позиция).

В последния кръг руснаците посрещат Иран, който успя да спечели 3 от срещите си дотук (срещу Аржентина, Белгия и Полша). Нашият тим излиза срещу Аржентина, като ще му е нужна победа, за да запази шансовете си. Много важен за нашата цел ще бъде крайният резултат от сблъсъка между САЩ и Полша, където трябва да се надяваме на успех за американците.

Ники Николов: Спестихме сили за следващите мачове

Константинов: Целта ни е да се класираме на финалите

България започна добре откриващия гейм и стигна до ранна преднина от 4:2. Сърбия постепенно затегна защитата си, а това му позволи да се оттегли с аваннс от 8:6 на първото техническо прекъсване. "Лъвовете" отвърнаха на предизвикателството и нанизаха три поредни точки след успешна атака, блокада на Ники Николов и още една точка, предизвикана от мощния сервис на Николай Пенчев - 9:8.

Оттам нататък срещата продължи точка за точка, като и посрещането не беше стабилно и от двете страни на мрежата. Добра игра по блокадата на Цветан Соколов направи резултата 15:14 в наша полза, а поредният бомбен сервис на Ники Пенчев ни помогна да вземем втората техническа пауза при 16:14. Прекъсването на намали устрема на "трикольорите", които дадоха само една точка на Сърбия в следващите 4 разиграания. Атака през центъра на Виктор Йосифов увеличи аванса ни до 19:15. Оттам насетне играчите ни без проблем поддържаха разликата, а грешка на Урош Ковачевич, който пробва със сила да преодолее тройна блокада от трудан позиция увеличи аванса ни до 23:18. Блокада на Ники Пенчев до антената ни приближи само на точка от спечелването на гейма. Атака в аут на сърбите затвори окончателно първия гейм в наша полза - 25:18.

Вторият гейм започна по сходен начин с първия - точка за точка, при което в средата на дистанцията към първото техническо прекъсване сърбите взеха лек аванс от 2 точки. Точно както в предишната част и тук западните ни съседи се оттеглиха да починат при аванс от 8:6. Сполучлив и изненадващо лек сервис на Цветан Соколов изненада Сърбия, което позволи изравняване на точките при 8:8.

Блокът ни функционираше добре в тази част, но грешките от сервис зачестиха за "трикольорите". Имаше няколко разигравания, в които всеки от двата отбора изпусна да поеме по-явно инициативата. При 13:13 Цветан Соколов показа настоятелност в борбата за една спорна топка на мрежата и за първи път дръпнахме макар и с точка. Блокаут на сърбите и грешка при атаката на Ники Пенчев обаче дадоха минимален аванс на "плавите" при второто техническо прекъсване - 16:15. Сърбите бяха много по-стабилни след това, а добре построената им тройна блокада увеличи разликата до 20:17. В следващото разиграване и Цецо Соколов беше хванат от блока на Подрасчанин и Йовович, като наивно опита да отиграе със сила - 21:17. Влизането на Тодор Скримов също не оказа търсения ефект. Подрасчанин осигури на противника четири геймбола с атака през центъра за 24:20, а Урош Ковачевич го оползотвори след продължително разиграване и блокаут - 25:20.

Третият гейм ни донесе ранно предимство за 6:4, макар че сбърканите начални удари продължиха да са често явление. Урош Ковачевич беше затруднен при следващата си атака, но някак успя да ни изненада за 5:6, а после Цветан Соколов атакува без мощ и бе хванат на блок - 6:6. Все пак националите се вдъхновиха от едно страхотно спасяване на Теодор Салпаров и първото прекъсване дойде при 8:7 в наша полза. Мощен сервис на Соколов изненада сръбското посрещане, а Розалин Пенчев подходи находчиво при спорната топка - 9:7. Грешка на Соколов от сервис и нова неточност в играта ни изравниха точките за 9:9.

Теди Салпаров се отчете с много важно спасяване при 13:12 за нас, а това позволи на Ники Пенчев да реализира много прецизна атака по късия диагонал, довела до таймаут за Сърбия. Второто техническо дойде при 16:15 за нас, но пък Розалин Пенчев с добра атака покрай двоен блок ни даде аванс от 18:16. При 20:18 за нас Скримов беше вкаран заради своя сервис, но изпълни в мрежата. Впоследствие сърбите ни затрудниха със своя начален удар, а Ники Пенчев не успя, затиснат от двоен блок - 20:20. Шоуто на Урош Ковачевич в тези мигове беше пълно - освен че реализира няколко много трудни атаки за своя тим, той хвана Ники Пенчев на единичен блок, за да изведе напред за 23:22. Късметлийска атака на Ники Николов през центъра влезе с помощта на мрежата за 23:23, а после посрещането на противника подцени флоп сервиса на Ники Пенчев, което позволи на Розалин Пенчев да реализира в с контра. Решителната атака за Сърбия бе насочена към Ковачевич отляво, който този път заби право в мрежата - 25:23 за България!

Четвъртият гейм стартира повече от чудесно - с мощна блокада на Розалин Пенчев, грешка на Ковачевич при атака през центъра, а след това и Виктор Йосифов се отчете с блок. Бързият аванс от 3:0 доведе до таймаут за противника ни. То не наруши по никакъв начин стабилността в нашата игра, а звучна блокада на Ники Николов срещу Ковачевич докара първото техническо при 8:4. В следващите минути вдигнахме истинска стена срещу сръбската атака - Николов отново хвана Ковачевич на блок, а в следващото разиграване Соколов стори същото с Благойевич - 10:4 за България. Таймаутът на Никола Гръбич не даде резултат, защото блокът ни донесе още една точка 11:4. Серията приключи с хубава атака на Кръсманович през центъра, а после Ники Николов от чиста позиция заби встрани от полето. Сърбите впоследствие намалиха до 11:7, което принуди Пламен Константинов да поиска прекъсване.

За да продължи пропадането разпределителят Георги Братоев допусна грешка, което смъкна разликата до 11:8. Едва тогава Розалин Пенчев с мощна забивка да ни върна в играта - 12:8. Пламен Константинов продължи да упорства с честите включвания на Скримов, който се вписа по-успешно, но негова забивка в аут скъси още една точка от аванса ни. Все пак втората техническа пауза бе при 16:13 в наша полза.

След него тройната ни блокада свърши работа срещу Благойевич, а след това Сокоов реализира от никак нелека ситуация за 17:13. В следващото разиграване имахме късмет, но побутната от Ники Николов топка с помощта на филето някак тупна в полето на Сърбия. Николов продължи да доминира на блок и ни извоюва още една точка за 19:13. Блокаут и коварен сервис на Околич не позволиха интригата да угасне, а след това не успяхме да измъкнем максимума от поредното спасяване на Салпаров - преднината остана само 19:16.

Отново Ники Николов беше ключова фигура в тези минути. Той успя да измъкне точка от една зле подадена му от Братоев топка за 21:17, а после с бомбен сервис не даде шанс на сръбския либеро - 22:17. Две наши грешки отново върнаха сърбите в играта, а продължително разиграване бе спечелено от бързата китка на Гоцев - 23:19. Нелепа грешка на Соколов при посрещането скъси прединната ни само до два пункта при 23:21, а после и разпределителят Братоев сбърка, за да ни остави само точка аванс. Феноменално представяне на сърбите в защита ги остави в следващото разиграване въпреки мощната забивка на Соколов, а после с блокаут равенството бе факт.

Розалин Пенчев ни извади от тежката ситуация със смела атака над тройната блокада - 24:23. Впоследствие Ники Пенчев затрудни посрещането на Сърбия, ала Гоцев докосна топката с върха на пръстите при опита за блокада - 24:24. Впоследствие Сърбия реализира блок и на свой ред получи геймбол. "Плавите" спасиха атаката на Цветан Соколов, а после още един блокаут прати мача в тайбрек - 26:24 за Сърбия.

Тайбрекът тръгна с лошо посрещане на Ники Пенчев срещу сервисана Кръсманович, затова пък блокадата на Ники Николов свърши работа - 1:0. Сърбите обаче разгадаха добре действията ни край мрежата и с две успешни блокади обърнаха - 1:2. Александър Благойевич стреля в аут от сервис, а това даде начало на обещаваща минисерия, дала ни аванс от 5:2. Логично сърбите не бавиха таймаутът, в който Никола Гръбич даде конкретни указания, свързани с Ники Николов. Те обаче нямаше как да променят страхотния сервис, който центърът ни изпълни, свалайки топката малко след третия метър - 6:2. Естествено, след това дойде и дежурната грешка от начален удар - 6:3. Цветан Соколов много технично намери пролука по правата, за да отбележи за 7:3. 

Следващата ситуация се оказа доста заплетена, тъй като първоначално съдиите отсъдиха докосване на мрежата от Братоев. Повторението не показа такова, а сърбите контрираха със свое оспорване, което доказа грешката на разпределителя ни при приземяването - 7:4. Блокаут на Цветан Соколов по ръцете на Милан Катич донесе смяната на полетата при 8:4.

Катич бе изправен срещу единичния блок на Ники Пенчев и лесно отбеляза за 5:8, но след това се провали при сервиса и авансът ни от 4 точки се запази. Виктор Йосифов изпълни добър сервис, а сърбите намериха начин да излязат от ситуацията с атака на Кръсманович през центъра - 6:9. Блокаут на Околич изяде още точка от преднината ни - 7:9. Като по чудо следващата атака на Ники Николов бе спасена, а макар "плавите" в първия момент да не разбраха какво сториха, впоследствия намалиха до 8:9. Точки на Ники Пенчев и Благоейвич запазиха статуквото, след което сърбите подцениха нашия сервис - 11:9. При 12:10 Ники Николов изпълни пореден бомбен сервис, ала играчите на Никола Гръбич имаха отгвор и за това. Нашият дойде от Розалин Пенчев, който с заби мощно в полето на съперника - 13:11.

Следващото разиграване бе истинска битка - два пъти "лъвовете" хващаха Сърбия на блок и все пак точката не бе за нас - 12:13. Розалин Пенчев показа здрави нерви, за да реализира хубава атака по диагонала за 14:12, докато сърбите поискаха прекъсване точно преди нашият нападател да изпълни начален удар при първия ни мачбол. Той стори правилното и просто вкара топката в полето на сърбите, а Кръсманович се провали при атаката през центъра, забивайки право в мрежата - 15:12 и победа за България.