Подготовката на националния отбор за предстоящото Европейско първенство сега върви нормално, изиграхме вече три контроли, остават ни още две до началото на първенството, коментира днес във Варна старши треньорът на волейболната селекция на страната за мъже Пламен Константинов. Той, заедно с част от състезателите, присъстваха на представянето на златната шампионска купа, която ще бъде връчена на шампиона на Стария континент. Събитието се проведе на входа на Морската градина във Варна при огромен интерес.

Константинов каза, че с много малко изключения в разширения състав няма травми. „С изключение на Ники Колев, който получи една нелепа травма на първата контрола, нямаме други съществени проблеми. Надяваме се да успеем да го възстановим до първенството“, каза специалистът и допълни, че всички други участват на пълни обороти. “За сега съм доволен и от подготовката, и от това, което изиграхме на контролите. Има позитив в играта ни, виждат се някои неща, които се опитвахме на тренировките да подобрим, работейки и върху слабостите, които сме видели през периода на Световната лига“, обясни Константинов. Той допълни, че задачата е да се изчистят по-слабите  звена в играта на отбора и да се работи върху елементи, които му липсват.

В отговор на въпрос за публиката във Варна специалистът каза, че има един специфичен момент, тъй като в отбора има дебютанти, които не са играли пред такава публика. „Да, тя помага, но и сковава. Има един момент на преодоляване на това сковаване, особено при състезатели, които излизат за първи път и усетят атмосферата на пълната зала. Тя е специфична, публиката е много близко. Надявам се този момент на привикване на отбор към публика да бъде по-бързо преодолян“, посочи Константинов пред БТА.

За него и олимпийската квалификация и европейско първенство са еднакво важни състезания. „Европейското първенство, дори с оглед че сме съдомакини с Италия, мисля че е много важен форум. За мен това ще е най-големия спортен форум, който ще се проведе в България тази година, каза треньорът. “Имаме нужда от една малка стъпка в позитивна посока – изобщо волейбола ни, всички които работят за него, федерацията, спонсорите имат нужда да я видят, ще се постараем да я направим“ каза още той.

Капитанът на националния отбор Цветан Соколов допълни, че настроението в тима е позитивно. „Очаквам пълна зала и голяма подкрепа. Надявам се да зарадваме публиката най-вече с хубава игра и с много победи“, каза състезателят. И допълни, че е доста доволен от това, което вижда от целия тренировъчен процес.

„Публиката е доказала неведнъж, че е седмият ни играч. Положително за нас е, че ще играем вкъщи, във Варна. Доказвали сме, че тук играем страхотно. Надявам се да стане отново, дори да направим нещо голямо, защото българската публика го заслужава. От доста време чака и жадува за красиви мачове и за победи. Надявам се това нещо да им го подарим“, обобщи Цветан Соколов.