Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов остана доволен от победата на тима ни с 3:1 гейма срещу Финландия във втори мач от Европейското по волейбол, в което България е съдомакин.

"Доволен съм от това, че проявихме характер в два гейма, които бяха завързани. Взехме ги с наша инициатива, т.е. ние натиснахме и ние решихме геймовете, не чакахме някой да ни ги даде или да сбъркат финландците. Това, което според мен доказва дали един отбор е зелен, или е узрял, е третият гейм. Измъкваш два такива гейма, психологията е на твоя страна, противникът обикновено е подтиснат от два загубени такива гейма и ти започваш с една купчина лични грешки, който ги връща в мача. Според мен отговорът е да, все още сме зелени. Поне някои момчета все още са зелени, но пък ако те не преминат през такива мачове, никога няма да узреят. В такива мачове израства един състезател повече, отколкото на която и да е тренировка, защото тук има и психологията, и напрежението, което е тренировка на характера. Ако не проявяваш характер, не можеш да станеш голям състезател и не може да печелиш. Така че имаше и хубави моменти днес, но да не изпадаме в някаква еуфория.

Групата ни, според мен, е изключително изравнена и няма да има лек мач. Безспорно украинците и те са опрени до стената. Те са отбор, който е показал много сериозна игра последните години и очаквам, че това на тях ще им бъде мач на живот и смърт мач. Безспорно ще бъде много тежко и нямам някакви илюзии, че ще имаме лек мач до края на първенството.

Нищо не объркваме у съперниците, искаме да използваме нашите възможности. Александър Николов може да покрива две позиции. Той се включи добре във втория гейм, а в третия направи някои грешки. Пак казвам – той има от два дни тежък вирус. Знаете, че с повръщане най-тежко се прекарва. Има лек спад в тонуса му, надявам се в следващите мачове вече да е напълно ОК. А пък от друга страна, исках да дам малко въздух на Цветан Соколов, защото е много тежко да изиграеш всички мачове от началото до края. Предстоят ни два двубоя, които са един след друг и исках колкото се може повече да му дам малко въздух и на него. Не можем да разчитаме, че ще бъде постоянно на игрището и ще ни влачи и ще бием всички на гърба на Соколов. Няма да стане, трябва да помогнат и другите.

По-доволен съм от сервиса. Безспорно натискът на сервиs оказа положително влияние, дръпнахме ги от мрежата, започнаха да играят и на високи топки. Не съм особено доволен от блокадата, можеше да се справим и по-добре на блок-защита, но в крайна сметка сервисът реши много неща и сложни ситуации, в които те бяха поставени да атакуват", заяви Константинов.