Българският национален отбор по волейбол за мъже вече е в Орлеан (Франция), където тази седмица ще се проведе втория турнир от Лига на нациите (VNL), съобщиха ог федерацията. Съперници на „лъвовете" са Канада, Бразилия, Аржентина и Куба.

Селекционерът Пламен Константинов отпътува с група от 14 състезатели, като направи три промени в сравнение със състава от първия турнир. След близо три години и половина прекъсване в игра на за националния тим се завръща Теодор Салпаров. Ветеранът ще бъде един от двамата на поста либеро. Другият е Симеон Добрев. Мартин Божилов остана в София.

На поста разпределил този път е повикан Делчо Раев, който заменя друг опитен в състава – Георги Братоев. Почивка получава и Николай Пенчев, а мястото му бе заето от младия Светослав Иванов.

Състав на България:

Разпределител: Георги Сеганов и Делчо Раев

Диагонал: Димитър Димитров

Посрещач: Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Мартин Атанасов и Светослав Иванов

Централен блокировач: Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев и Светослав Гоцев

Либеро: Теодор Салпаров и Симеон Добрев

Програмата на националите за втория турнир е по-благоприятна за зрителите и феновете, като началните часове са по-удобни. Първата среща на България е във вторник, 20 юни. Тимът ни излиза срещу Бразилия от 21:30 часа.

Следващите два двубоя са с начало 17:30 часа. На 22 и 23 юни тимът ни излиза последователно срещу Канада и Аржентина.

Последният ни съперник е тимът на Куба, срещу който излизаме в неделя, 25 юни от 14:00 часа.

Преди участието си във втория турнир България е 10-та от 16 отбора във временното класиране. Родните волейболисти спечелиха 1 победа (срещу Словения) и записаха 3 загуби (от Китай, Полша и Япония) дотук. Активът на точките ни е 5.

Автор: Христо Бонински/БТА