Националните ни отбори по волейбол записаха най-слабото си класиране на световно първенство, но продължават да трупат фенове, дори извън пределите на България. Един от тях е момиче от Полша, което работи доброволно по време на шампионата на планетата, за да е близо до любимия си спорт.

История за връзка с България и обич към волейбола, разказана от спортния журналист на NOVA Тодор Христов.

Виолета е родена в Келце, но живее в Лодз, един от градовете-домакини на продължаващото Световно първенство по волейбол за жени. Тя е сред доброволците, помагащи с организацията на турнира.

Макар Полша да изигра своите двубои от първата фаза в друг град, Виолета имаше отбор, който да подкрепя.

„Казвам се Виолета и съм от Полша, но говоря български, защото следвах в университета в Лодз, като също така бях на студентски обмен в Благоевград. Аз също играх волейбол, но не съм много висока, така че бях либеро“, сподели за себе си доброволката на шампионата.

Именно любовта към волейбола ѝ помага на научи български и в годините, в които мъжкият национален отбор стигаше до призови класирания на големи първенства, тя учи имената на българските състезатели по волейбол.

„Така научих азбуката с Тодор Алексиев, Матей Казийски, а когато си доброволец, можеш да си направиш снимки с тях. Да вземеш автографи“, сподели още Виолета.

Хубавите спомени, които Виолета пази от страната ни, печелят още един почитател на българския волейбол.

„Винаги, когато има събитие, на което играят българи, винаги ги подкрепям“, завърши фенът на родните волейболисти.